Hyppää sisältöön

Jyväskylän pahoinpitelyn uhri uusnatseille kirjastopuukotuksesta tuttu

Kohteena oli järjestölle ennalta tuttu mies, joka oli asianomistajana kaksi vuotta sitten tapahtuneessa ns. Jyväskylän kirjastopuukotuksessa.

Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoittajia Jyväskylän keskustassa 1. elokuuta 2015.. Kuva: Yle

Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoituksen päätteeksi tehdyn pahoinpitelyn kohteena oli järjestölle ennalta tuttu mies. Hän oli asianomistajana kaksi vuotta sitten tapahtuneessa ns. Jyväskylän kirjastopuukotuksessa.

Tuolloin kolme miestä pyrki sisään Äärioikeisto Suomessa -kirjaa käsittelevään keskustelutilaisuuteen. Pääsy estettiin ja tilanne muuttui tappeluksi jonka yhteydessä yhtä henkilöä puukotettiin. Puukotuksesta 1,5 vuoden ehdollisen tuomion saanut kolmikon jäsen on Vastarintaliikkeen aktiivi.

Poliisin selvityksen mukaan lauantaisen mielenosoituksen loputtua mielenosoittajajoukko oli palaamassa kulkureittiä pitkin aloituspaikalle, kun se lähti yhteisestä merkistä juoksuun, ryntäsi Sokos-tavaratalon edustalle ja tuulikaappiin ja kävi siellä kohteena olleen miehen sekä kahden hänen seuralaisensa kimppuun. Yksi mielenosoittaja kuvasi pahoinpitelyä. Osa mielenosoittajista puolestaan esti aggressiivisesti poliisin toimia paikalla.

Poliisi otti paikalta kiinni 32 mielenosoitukseen osallistunutta henkilöä. Kiinniotettujen joukossa on useita Ruotsin kansalaisia sekä Suomen Vastarintaliikkeen johtohahmoja.

Henkilöiden osuutta tapahtumiin on selvitetty illan ja yön aikana. Sunnuntaina aamupäivällä kiinniotettuja oli vielä 14, heidän pidättämisestään päätetään sunnuntain aikana.

– Tutkinnassa on tällä hetkellä rikosnimikkeinä väkivaltainen mellakka ja kolme pahoinpitelyä, kertoo vanhempi konstaapeli Elina Katajamäki Sisä-Suomen poliisista.

Poliisi jatkaa tutkintaa kuulusteluin ja kerää myös kuvamateriaalia tapahtuneesta.

Poliisi selvittää myös, oliko pahoinpitely jo ennen mielenosoitusta päätetty vai sovittiinko siitä mielenosoituksen aikana. Samalla poliisi selvittää sitä, tapahtuiko mielenosoituksen aikana jotain, joka olisi kytköksissä pahoinpitelyyn.