1. yle.fi
  2. Uutiset

Natsien panssarisankarin hautakivi varastettiin Ranskassa – uusnatseja epäillään

Normandian taisteluissa vuonna 1944 kuolleen SS-upseeri Michael Wittmannin hauta on kerännyt vierailijoita eri puolilta maailmaa. La Camben pormestarin mukaan Wittmannille pystytetään uusi hautakivi, vaikka hän kuuluikin natsijoukkoihin.

Ulkomaat
La Cambe hautausmaa.
La Camben hautausmaa Ranskassa. Alfredo Barraza Jr. / wikipedia

Natsi-Saksan kuuluisan panssarivaunujohtajan Michael Wittmannin hautakivi on varastettu La Camben hautausmaalta Ranskassa.

Hautakiven anastajan epäillään olevan keräilijä tai uusnatsi, kertovat brittilehti The Daily Mail, ranskalainen tv-kanava France 3 ja saksalaislehti Bild.

France 3:n mukaan muita hautakiviä paikalta ei puutu. La Cambeen on haudattu kaikkiaan noin 21 000 saksalaissotilasta.

Pelätty panssariupseeri kuoli Normandiassa

SS-joukkoihin kuulunut Wittmann oli yksi natsi-Saksan pelätyimmistä panssarivaunujohtajista. Hän tuhosi yksikkönsä kanssa ainakin 138 vihollisen panssaria ja 132 panssarintorjunta-asetta sekä tuntemattoman määrän muita ajoneuvoja.

13. heinäkuuta 1944 hän tuhosi yhdellä panssarivaunulla 15 minuutin kuluessa 14 brittitankkia ja 15 miehistönkuljetusajoneuvoa taistelussa, joka käytiin Villers-Bocagessa Ranskassa.

Wittman kuoli Normandian taisteluissa 8. elokuuta 1944, kun hänen panssarivaununsa sai osuman brittiläiseltä panssarivaunulta.

Wittmannin maineen vuoksi hänen hautakivensä houkuttelee vierailijoita eri puolilta maailmaa. Paikalla käy muun muassa brittiläisiä ja yhdysvaltalaisia veteraaneja, mutta myös oikeistoradikaaleja, Bild kertoo.

La Camben pormestarin Bernice Lenicen mukaan mukaan Wittmannille pystytetään uusi hautakivi. Vaikka hän olikin saksalaisupseeri, meidän täytyy kunnioittaa kuolleita, Lenice sanoo.

Lue seuraavaksi