1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Yllättynyt EAA:n yleisurheilupomo Antti Pihlakoski: ”Saattaa olla arvokisoja edeltävää uutispöhinää”

Väite epäilyttävien testitulosten neljän prosentin suomalaisosuudesta yllätti EAA.n hallituksen jäsenen, SUL:n entinen puheenjohtaja Antti Pihlakosken. Pihlakoski uskoo vahvasti Suomen yleisurheilun puhtauteen ja ottaa tyynesti vastaan moitteet Helsingin MM-kisojen likaisuudesta.

urheilu
Antti Pihlakoski
Antti PihlakoskiYle

Euroopan Yleisurheiluliiton, EAA.n hallituksen jäsenen, entinen SUL:n puheenjohtaja Antti Pihlakoski on yllättynyt tiedosta, jossa väitetään suomalaisurheilijoiltakin löytyneen epäilyttäviä dopingtestituloksia. Pihlakoski sanoo, että mikäli dopingnäyttö osoittautuisi todeksi olisi vastuu Suomen Urheiluliiton nykyjohdolla.

– Mutta minun on hyvin vaikea uskoa, että siellä olisi mitään sellaista, joka liittyisi suomalaisiin. Minulla on hyvin vahva usko, että suomalainen yleisurheilu on hyvin puhdasta. Odotan mielenkiinnolla lisäinformaatiota.

Kahden viikon kuluttua Pekingissä alkaa Kansainvälisen Yleisurheiluliiton IAAF:n kongressi.

– Saamme varmasti lisää valaistusta asioihin. Mutta olen luottavainen, ettei meidän suomalaisten pidä olla huolissaan.

Antti Pihlakoski harmittelee myös sitä, että dopingista ei vain päästä eroon.

– Testaus ja seuranta on hyvä, jotta huijarit saadaan huijarit pois kilpakentiltä.

Saksalaiskanava ARD:n ja Sunday Timesin julkistamien epäilyttävien doping-näytetietovuodon lisäksi Suomen vuoden 2005 MM-kisoja moitittiin kaikkien aikojen ’likaisimmiksi’ kisoiksi.

SUL:n entinen puheenjohtaja Antti Pihlakoski ei hätkähdä, vaan sanoo, että Helsingin kisoissa tehtiin enemmän doping-testejä kuin milloinkaan aikaisemmin.

– Veritestejä tehtiin silloin ensimmäistä kertaa. Kun Helsingissä on ollut vahva startti biologiseen mittaukseen, se saattaa näyttää siltä Helsingissä olisi käytetty paljon. Olen tyytyväinen, jos Suomessa on aloitettu sellaista, joka puhdistaa urheilua tulevaisuudessa.

Antti Pihlakoski ei osaa ottaa tarkkaa kantaa siihen, ovatko epänormaalit testitulokset varma merkki kiellettyjen aineiden käytöstä vai vain yksinkertaisesti nolo juttu. – Joillakuilla on luontaisesti hemoglobiini korkea. Se on osa urheilijan lahjakkuutta. Onko korkeat arvot osoitus siitä, että dopingia olisi käytetty? Nämä ovat myös juridisesti hankalia asioita.

Euroopan yleisurheilupomo Antti Pihlakoski pohtii vielä paljastuksen ja vuodon arvoa.

–Kun tietoa on hintsusti, niin ei osaa sanoa, onko tämä iso juttu vai jonkinlainen arvokisoja edeltävä uutispöhinä.

Lue seuraavaksi