USA yhä tiiviimmin Syyrian sotaan – ilmaiskuja myös Syyrian armeijaa vastaan

Presidentti Barack Obama on antanut määräyksen, joka voi johtaa Yhdysvaltain ja Syyrian asevoimien keskinäisiin yhteenottoihin. Yhdysvaltain ensisijainen vastustaja Syyriassa on silti Isis-järjestö

Syyrian armeijan sotilas Hasakehin kaupungissa, maan koillisosassa, 13. heinäkuuta. Kuva: Youssef Karwashan / AFP / Lehtikuva

Yhdysvallat on muuttanut strategiaansa Syyrian sisällissodan suhteen. Presidentti Barack Obama on antanut käskyn, jonka mukaan Yhdysvaltain asevoimat suojelee kouluttamiaan Syyrian kapinallistaistelijoita myös maan armeijan mahdollisilta hyökkäyksiltä.

Yhdysvallat kouluttaa maltillisia kapinallisia taistelemaan ensisijaisesti ääri-islamistista Isis-järjestöä vastaan. Kapinalliset pitävät myös maan hallitusta vihollisenaan, joten yhteenottoja voi tulla myös Syyrian armeijan kanssa.

Ensimmäisenä Yhdysvaltain strategian muuttumisesta kertoi sanomalehti The Wall Street Journal. (siirryt toiseen palveluun) Uutistoimisto Reuters kertoo saaneensa asialle vahvistuksen nimettöminä pysyviltä yhdysvaltalaisillta virkamiehiltä.

Valkoisen talon turvallisuuspoliittinen tiedottaja sanoo, että Yhdysvaltain kouluttamat kapinalliset saavat laaja-alaista tukea, mukaanlukien "puolustuksellinen tulituki heidän suojelemisekseen".

Yhdysvaltain lentokoneet tekivät perjantaina ensimmäisen ilmahyökkäyksen, jonka tarkoituksena oli tukea hyökkäyksen kohteiksi joutuneita kapinallisia.

Presidentti Obaman määräys voi viedä Yhdysvallat yhä syvemmin mukaan Syyrian sisällissotaan. Toistaiseksi Yhdysvaltain ilmavoimat on tehnyt hyökkäyksiä vain Isis-järjestöä vastaan Syyrian maaperällä. Syyrian hallitus ja asevoimat ovat sallineet nämä iskut, vaikka Yhdysvallat onkin todennut kannattavansa Bashar al-Assadin vallan kaatamista.

Jos Yhdysvallat alkaa tehdä iskuja Syyrian armeijaa vastaan, maiden välinen vastakkainasettelu kärjistyy.

Yhdysvallat aikoo kouluttaa 5 400 kapinallista vuodessa taistelemaan erityisesti Isistä vastaan.