Hyppää sisältöön

Tutkija ihmettelee poliitikkojen varovaisuutta Jyväskylän tapahtumien kommentoinnissa

Olli Immosen (ps.) kannalta Jyväskylän väkivaltaiseksi yltynyt mielenosoitus sattui hyvin huonoon aikaan, toteaa erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopistosta.

Poliiseja ja poliisikoira lauantain mielenosoituksessa Jyväskylässä. Kuva: Yle

Kansallissosialistisen Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoitus Jyväskylässä muuttui viikonloppuna väkivaltaiseksi hyökkäykseksi. Tapaus on nostattanut huolta uusnatsismin noususta. Se on myös herättänyt kysymyksiä siitä, millaiset välit muun muassa perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosella on tähän ryhmään.

– Yksittäistapauksesta ei kannata vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Tällainen harkittu poliittinen väkivalta on kuitenkin Suomessa varsin harvinaista, kertoo erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopistosta Ylen aamu-tv:n puhelinhaastattelussa.

Poliisi on kertonut yllättyneensä toiminnan suunnitelmallisuudesta. Poliisin tavoin Railo näkee, että tällaisia ryhmiä kannattaa hyvin tarkkaan seurata vastaavien tapausten varalta.

Pidätettyjen joukossa oli myös ruotsalaisia. Tämä ei ollut Railolle yllätys, sillä internetin ja sosiaalisen median kautta samanmielisten on helppo löytää toisensa.

– Liikkeet pyrkivät järjestäytymään yli rajojen. Nykymaailmassa tällaiset ryhmät löytävät toisensa yhä paremmin.

Immosen tilanne aiempaa epävarmempi

Railo muistuttaa, että Olli Immosen taannoisen Facebook-kirjoittelun sotaretoriikkaa voi helposti tulkita siten, että hän yllytti tekstissään konkreettiseen väkivaltaan. Jyväskylän tuoreet tapahtumat heikentävät Immosen tilannetta, kun perussuomalaiset ovat päättämässä hänen jatkostaan. Immonen on myös esiintynyt samassa kuvassa Suomen Vastarintaliikkeen kanssa.

– Immosen kannalta tämä tapahtuma Jyväskylässä sattui huonoon aikaan. Se toi uudella tavalla julkisuuteen Immosen väitetyt kytkökset tähän liikkeeseen, toteaa Railo.

Timo Soini irtisanoutui blogissaan selväsanaisesti väkivallasta. Tätä Railo pitää tervetulleensa viestinä.

– Olen yllättynyt siitä miten varovasti poliitikot ja puoluejohtajat ovat kommentoineet Jyväskylän tapahtumia, ihmettelee Railo.

Suomalaisissa poliittisissa skandaaleissa on Railon mukaan tyypillistä, että annetaan puolueen itse hoitaa sotkunsa. Railon mielestä tässä kohussa olisi kuitenkin tilaa voimakkaampiinkin kannanottoihin. Hän nostaa hyväksi esimerkiksi europarlamentaarikko Henna Virkkusen, joka on ottanut selväsanaisesti kantaa väkivaltaa vastaan.