1. yle.fi
  2. Uutiset

Nokia myy Here-karttapalvelun saksalaisille autonvalmistajille

2,8 miljardin euron kauppa on yksi Suomen taloushistorian suurimmista. Nokian osakekurssi lähti laskuun Helsingin pörssin avauduttua.

talous
Nokian Here-karttasovellus Nokia Lumia -puhelimessa.
Nokian Here-karttasovellus Nokia Lumia -puhelimessa.Aleksi Tuomola / Lehtikuva

Nokia on julkistanut julkisuudessa ennakoidun tiedon Here-liiketoimintansa myymisestä saksalaisille autonvalmistajille. Ostaja on Audin, BMW:n ja Daimlerin yhteenliittymä.

Kaupan velaton arvo on 2,8 miljardia euroa. Nokia osti karttayritys Navteqin vuonna 2007 5,4 miljardilla eurolla. Nykyinen Here pohjautuu suurelta osin Navteqin teknologiaan.

Kaupan odotetaan toteutuvan ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Sen toteutuminen edellyttää viranomaislupien saamista.

Nokian toimitusjohtajan Rajeev Surin mukaan kauppa on paras mahdollinen vaihtoehto niin osakkeenomistajillemme kuin Heren asiakkaille sekä henkilöstölle.

– Jatkossa voimme keskittyä suunniteltuun yhdistymiseemme Alcatel-Lucentin kanssa, hän sanoo.

Kaupan toteuduttua Nokialla on kaksi liiketoimintaa: Langattomaan laajakaistaan ja sen palveluihin keskittyvä Nokia Networks ja Nokia Technologies, joka keskittyy teknologiakehitykseen ja -lisensointiin.

Nokian kurssi lähti noin 0,5 prosentin laskuun, kun Helsingin pörssin kaupankäynti käynnistyi maanantaina aamukymmeneltä. Päivän päätteeksi se oli kuitenkin liki lähtötasossaan.

Nokian ja saksalaisten tekemä miljardikauppa on yksi Suomen taloushistorian suurimmista

2,8:n miljardin Here-kauppa sijoittu selvästi kymmenen suurimman kaupan joukkoon, mutta ei ole edes suurin Nokian solmima kauppa.

Edellä ovat muun muassa Nokian puhelinliiketoiminnan myyminen Microsoftille ( 5,4 mrd euroa) sekä kauppa, jolla Nokia osti Navteqin itselleen. Aivan omaa kokoluokkaansa (18,7 mrd) olivat Nokian viime vuosikymmenellä toteuttamat yhtiön omien osakkeiden ostot.

Here-kauppaa suurempia olivat myös Danske Bankin kauppa Sampo-pankista sekä surullisenkuuluisat Stora Enson Consolidated Paper -kauppa ja Soneran umts-ostokset Saksassa.

Päivitetty Nokian kurssi pörssipäivän päättyessä.

Lue seuraavaksi