Asuinalueen keskelle suunniteltu masto aiheuttaa vastustusta Kuopiossa – operaattori vetoaa parempaan palveluun

Osa Saaristokaupungin asukkaista on sitä mieltä, että matkapuhelinmasto ei sovi keskelle Savolanniemen asuinaluetta. Lupaa hakevan DNA:n mukaan pylväs tarvitaan keskeiselle paikalle.

teleoperaattorit
Kännykän tukiasemamasto metsän keskellä.
Yle

Kuopion Savolanniemeen suunniteltu matkapuhelinmasto aiheuttaa vastustusta alueen asukkaissa. Matkapuhelinoperaattori DNA suunnittelee 42-metristä antennipylvästä Savolanlehdonkujan ja Savolanmutkan väliin jäävälle puistoalueelle.

Osa asukkaista on sitä mieltä, ettei masto ei sovi keskelle Savolanniemen asuinaluetta. Aiheesta käydään keskustelua Facebookin Saaristokaupunki-ryhmässä (siirryt toiseen palveluun).

DNA:lta kerrotaan, että antennipylvään paikka on Kuopion kaupungin määräämä. DNA:n mukaan masto pitää sijoittaa keskeiselle paikalle, jotta matkapuhelin- ja internetyhteydet toimisivat etenkin rakennusten sisällä paremmin.

Asukkaiden määrä Saaristokaupungissa on lisääntynyt, ja olemassa olevat antennit eivät riitä nopeisiin mobiiliyhteyksiin. Saaristokaupungissa on ainakin kuusi mobiilioperaattoreiden mastoa.

Tukiasemien tarve riippuu käyttäjämääristä. Maaseudulla on vähemmän ihmisiä, ja sen takia siellä riittää harvemmat tukiasemat. Kaupunkialueella tukiasemia on tiheämmässä, esimerkiksi Kuopion torin tuntumassa mastoja on viisi.

Vanha antennipylväs ei riitä

Uutta mastoa vastustavat huomauttavat, että Savolanniemen kärjessä on jo antennipylväs. Pylväässä ei ole DNA:n tukiasemaa.

DNA:n näkemyksen mukaan olemassa oleva masto ei pysty tarjoamaan tarpeeksi hyvää palvelua nykyiselle Savolanniemen asuinalueelle. DNA:lla on tarkoitus lisätä tarvittaessa tukiasema Savolanniemen kärjessä olevaan mastoon, jos asuinalue kasvaa riittävästi.

Antennipylväät ovat kaikkien operaattoreiden yhteiskäytössä. Yksi operaattori rakentaa maston ja muut operaattorit voivat halutessaan asentaa oman tukiasemansa pylvääseen. Maston rakennuttanut perii toisten operaattoreiden antenneista vuokraa.