Öljyhampun kasvatusala tuplaantunut

Marttilassa viljeltävästä hamppuöljystä jalostetaan muun muassa rouhetta, suklaata ja sipsejä.

Kotimaa
Maatalousyrittäjä Ville Virtanen viljelee öljyhamppua Marttilassa.
Lassi Lähteenmäki/ Yle

Öljyhampun kasvatusala on muutamassa vuodessa kaksinkertaistunut Suomessa. Tuottajia kiinnostavat hamppuöljyn terveysominaisuudet ja kasvin EU-tuki. Hamppuöljyn osuus suomalaisesta kasviöljytuotannosta on silti varsin pieni.

Pitkän kasvukauden takia öljyhampun kasvatus ja jalostus on keskittynyt Suomen eteläosiin. Suomessa on muutamia hamppuöljyn kasvattajia ja jalostajia. Murtolan Hamppufarmi Marttilassa on yksi niistä.

– Tämä on kolmas satokausi. Joka vuosi olemme menneet eteenpäin tässä hampun viljelyssä, maatalousyrittäjä Ville Virtanen.

Virtanen aloitti öljyhampun viljelyn naapurin innostamana.

– Naapuri kehotti kokeilemaan öljyhampun kasvatusta. Meillä on myös mehiläisiä ja halusimme kokeilla, pölyttääkö mehiläinen hamppua.

Hamppu on kotimaista superfoodia

Viljeltäviä hyötyhamppuja ovat kuituhamppu ja öljyhamppu. Öljyhamppua tuotetaan sen siementen vuoksi.

– Öljy on siemenen kulta-ainesosa. Vihreä öljy maistuu ruohoisen pähkinäiseltä. Siinä on muun muassa kolmea eri omegarasvaa ja vielä oikeassa suhteessa, kuvailee maatalousyrittäjä Ville Virtanen.

– Hamppu on hyvä kasvi pellolle. Sen pitkät ja isot juuret muokkaavat maata. Öljyhamppu on myös ravinteikas valkuaiskasvi. Se on kotimaista superfoodia, jatkaa Virtanen.

Pidemmälle vietynä öljyhampusta voidaan jalostaa esimerkiksi erilaisia proteiinituotteita, olutta, pastaa, hamppumaitoa sekä leipomotuotteita, selviää Turun ammattikorkeakoulun öljyhampun kasvatusta käsittelevästä oppaasta. Marttilassa viljeltävästä hamppuöljystä jalostetaan muun muassa rouhetta, suklaata ja sipsejä.

Kylmä kevät on tuonut haastetta öljyhampun viljelyyn.

– Jos olisi lämmin kevät, niin öljyhamppua olisi helppoa kasvattaa. Öljyhamppu tarvitsee kunnon maan kasvaakseen. Maassa pitää olla multavuutta ja ravinteita, sanoo Virtanen.