Kymijoen kutupaikkojen kunnostus odotettua halvempaa - lisärahaa toiveissa

Vaelluskalojen kutupaikkojen kunnostus Kymijoella saattaa saada jatkoa. Uusia, laajempia kunnostuskohteita suunnitellaan jo. Ilmasilta-hanke on tullut odotettua edullisemmaksi, mikä tietää lisää kutupaikkoja uhanalaisille vaelluskaloille.

Kotimaa
Helikopteri pudottaa soraa Kymijokeen
Pyry Sarkiola / Yle

Kymijoen vaelluskalojen kutupaikkoja on kunnostettu kuljettamalla helikopterilla soraa paikkoihin, joissa merilohi ja meritaimen kutevat syksyisin. Kehitysyhtiö Cursorin kehityspäällikkö Kari Taimiston mukaan kutupaikkojen kunnostushanke Ilmasilta on edennyt hyvin ja lähenee puoliväliään.

Projektiin on kulunut merkittävästi oletettua vähemmän rahaa, sillä sora- ja helikopterikustannukset osoittautuivat halvemmaksi kuin hieman vastaavassa hankkeessa Ala-Koitajoella Pohjois-Karjalassa.

– Alun perin laskettiin, että saadaan 1200 kuutiota soraa, mutta saimmekin 2000 kuutiota. Kutupaikkoja piti tehdä 40, mutta edullisten kustannusten myötä niitä tehdäänkin 50, kertoo Taimisto.

Kutupaikkojen kunnostus Kymijoella saattaa saada jatkoa. Taimiston mukaan uusia, laajempia kunnostuskohteita suunnitellaan jo. Ely-keskuksen mukaan hankkeelle on mahdollista saada jopa nykyistä suurempi rahoitus, kunhan Euroopan meri- ja kalatalousrahaston (EMKR) ohjelma saadaan käyntiin. Nykyinen hanketuki on 310 500 euroa.

– Todennäköisesti uusia kohteita on enemmän kuin nyt. Kohteita on suunniteltu lähinnä Hirvikosken haaraan ja Pernoon alapuoliselle alueelle, linjaa Taimisto.

Kutusoran kuljettamista helikopterilla jatketaan maanantaina Ahvionkoskella tauon jälkeen. Koskelle ripotellaan vielä 20 kuutiota soraa, ja sitten vasta aloitetaan viiden muun kosken soraistus. Töiden on määrä valmistua elokuun aikana.

Soraistuksella pyritään elvyttämään Kymijoen vaelluskalakanta. Soraa kuljetataan paikkoihin, joissa merilohi ja meritaimen kutevat syksyisin. Kutusora suojaa kalojen mätiä pikkukaloilta.