Tanska yrittää estää pakolaisten tulon lehti-ilmoituksilla

Tanska aikoo ostaa mm. turkkilaisista lehdistä mainostilaa kertoakseen, etteivät Tanskan maahanmuuttajille maksamat sosiaaliedut ole niin korkeat kuin ihmissalakuljettajat lupaavat. Tavoitteena on vähentää Tanskaan tulevien pakolaisten määrää.

Ulkomaat
Tanskan ja Saksan välinen rajanylityspaikka.
Carsten Rehder / EPA

Tanskan keskustaoikeistolainen hallitus aikoo järjestää ulkomaisissa lehdissä kampanjan, jolla vähennettäisiin Tanskaan tulevien turvapaikanhakijoiden määrää.

– Toivomme [pakolaisten] määrän vähenevän selvästi, koska olemme sitä mieltä, ettei tanskalainen yhteiskunta kestä noin voimakasta painetta, sanoo hallituspuolue Venstren kansanedustaja ja maahanmuuttopoliitiikan tiedottaja Marcus Knuth.

Maahanmuuttoministeri Inger Stöjbergin suunnittelema lehdistökampanja suunnataan maihin, joista tai joiden kautta tulee runsaasti turvapaikanhakijoita Tanskaan.

Kampanjan tavoitteena on välittää tulijoille viesti, että Tanskassa ulkomaalaisille maksettavat etuisuudet eivät ole suuret ja niitä aiotaan supistaa vielä 50 prosentilla, Knuth kertoo Ruotsin radion haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Eräissä maissa, kuten esimerkiksi Turkissa, toimii ihmissalakuljettajia, jotka tuovat ihmisiä myös Tanskaan. Tanskan hallituksen mukaan salakuljettajat antavat liian ruusuisen kuvan Tanskan maahanmuuttajille myöntämistä etuisuuksista. Salakuljettajilla on mm. nettisivu, jolla voi vertailla eri maiden myöntämiä sosiaalietuja.

Knuthin mukaan mainoskampanja vie viestiä, että edut eivät ole luvatun suuruiset ja että niitä aiotaan vielä radikaalisti karsia.

– Emme tee pelottelukampanjaa vaan tiedotuskampanjaa, Knuth sanoo.

Viime vuonna Tanskaan tuli lähes 15 000 turvapaikanhakijaa. Määrä kasvoi edellisvuodesta kaksinkertaiseksi, mutta on silti vain viidesosa Ruotsin vastaanottamasta määrästä.

Kampanjoita yritetty aiemminkin

Eräät EU-maat ovat aikaisemminkin tehneet vastaavia lehdistökampanjoita. Tanskan kampanja eroaa aikaisemmista siinä, että Tanska yrittää estää myös sotapakolaisten tulon maahan.

Lehdistökampanjoita ovat tehneet tänä vuonna myös ainakin Itävalta ja Saksa, mutta ne kohdistivat viestinsä Kosovosta ja Albaniasta tuleviin henkilöihin, jotka etsivät vain parempaa elintasoa, kertoo tanskalainen Politiken-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan EU:n komissio yritti vuonna 2013 selvittää vastaavien lehdistökampanjoiden tuloksia. Ne osoittautuivat epäselviksi. Kampanjoita ovat järjestäneet ainakiin Britannia, Espanja ja Luxembourg.

Tanskalaiset maahanmuuttoasioihin keskittyneet tutkijat eivät usko kampanjalla olevan suurta vaikutusta Tanskaan tulevien määrään.

Ruotsin radion mukaan Norjan oikeistohallitus aikoo seurata Tanskan kampanjan onnistumista ja mahdollisesti seurata esimerkkiä. Ruotsin hallitus ei kommentoi Tanskan tekemisiä.