1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kärkipoliitikot vaativat Vastarintaliikkeen laillisuuden arviointia

Kansanedustajat Sirkka-Liisa Anttila, Pekka Haavisto ja Eero Heinäluoma toteavat, että väkivaltaiset teot on tuomittava ja puututtava niiden juurisyyhyn. Lisäksi he pohtivat, täyttääkö väkivaltaa käyttävä yhdistys asetetut laillisuuskriteerit.

politiikka
Eero Heinäluoma
Eero HeinäluomaYle

Lauantaina Jyväskylässä Suomen Vastarintaliikkeen väkivaltaisessa mielenilmauksessa joukko uusnatseja hyökkäsi kauppakeskuksessa ulkopuolisten kimppuun. Ykkösaamussa vierailleet kolmen puolueen kansanedustajat tyrmäsivät yksissä tuumin väkivallan käytön. Sanallisen yllyttämisen katsottiin myös kasvattavan väkivallan uhkaa yhteiskunnassamme.

Kansanedustajat Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), Pekka Haavisto (vihr.) ja Eero Heinäluoma (sd.) toteavat maanantain Ykkösaamussa, että väkivaltaiset teot on tuomittava ja puututtava niiden juurisyyhyn.

Onko järjestön toiminta laillista?

– Tämä täytyy ottaa äärimmäisen vakavasti. Tässä ei ole enää kyse yksittäisestä teosta, vaan tämä järjestö on tehnyt useita väkivallantekoja toisinajattelijoita kohtaan, painottaa Heinäluoma.

Keskustelijat ihmettelevät, täyttääkö tällainen yhdistystoiminta edellytetyt laillisen toiminnan edellytykset, jos se tähtää väkivaltaiseen toimintaan ja vaarantaa toisten turvallisuuden. Heinäluoman mielestä oikeusviranomaisten pitää ottaa tähän kantaa.

– Tällainen toistuva väkivalta ei kuulu normaaliin yhdistystoimintaan. Selvästi ollaan laittomuuden puolella. Näyttäisi siltä, että Suomen viranomaiset eivät ole ongelman vakavuuteen oikein puuttuneet tähän mennessä. Tähän pitää puuttua, toteaa myös Haavisto.

– Tällaista ei kerta kaikkiaan pidä sallia, vahvistaa Anttila.

– Pitää tarkkaan tutkia mitä siellä taustalla on, jotta löydetään keinot puuttua siihen. Meidän tulee pitää yhteiskuntaa laillisessa järjestyksessä ja siihen ei tällainen toiminta voi kuulua.

Puolueiden tehtävä pesäero natsismiin

Kokoomuksen europarlamentaarikko ja entinen ministeri Henna Virkkunen on kehottanut kokoomusta ja keskustaa pohtimaan, voivatko ne olla samassa hallituksessa avoimen rasistisen, jopa fasistisen puolueen kanssa. Samaan aikaan perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ei näe puolueen ja Vastarintaliikkeen välillä mitään yhteyksiä.

Perussuomalaisten Olli Immosen Facebook-kirjoitukset eivät saa keskustelijoilta synninpäästöä.

– Kaikkien puolueiden tulee tehdä selvä pesäero tällaiseen toimintaan, aivan erityisesti silloin, jos on hallituspuolue. On selvää, että myös maailmalla seurataan tällaista uusnatsistista toimintaa. Natsien toimintatapoihin kuuluu väkivallalla mielenosoittajien ja toisinajattelijoiden kimppuun käyminen ja sen ihannointi, sanoo Heinäluoma.

– Se tuntuu meistä kovin kaukaiselta. On tuntunut, että eihän tällainen ole Suomessa mahdollista. Mutta kyllä tässä on selvä uusnatsiyhteys, tiivistää Heinäluoma.

Heinäluoma pitää lähtökohtana, että suomalaisten puolueiden, erityisesti hallituspuolueiden, edustajat eivät voi esiintyä samoissa tilaisuuksissa uusnatsien kanssa.

– Se antaa Suomesta väärän viestin ja myös Suomen sisällä väärän viestin. Vakiintuneet puolueet eivät voi rohkaista tällaista toimintaa, vaan sellaiseen tulee olla täydellinen nollatoleranssi, Heinäluoma painottaa.

Anttila kertoo, että hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat Immosen kirjoituksista ainakin kertaalleen keskustelleet. Hän myös luottaa siihen, että lopputulos on sellainen, ettei tämä nouse hallitusyhteistyön esteeksi.

– Tiedän, että yksi keskustelu on jo käyty, mutta toissapäiväisten tapahtumien jälkeen tarvitaan uusi. Pitää selvittää, miten perussuomalaiset tähän suhtautuu. Meillä ei ole varaa rakentaa sellaista yhteiskuntaa, joka uhkaa jäseniään. Ihmisten turvallisuus on tätä kautta heikentynyt, pahoittelee Anttila.

Lietsoivatko Immosen kirjoitukset väkivaltaan?

Anttila pohtii myös, olivatko Immosen kirjoitukset siemen Jyväskylän tapahtumiin.

– Tämä voi olla lumipallo, joka lähtee vyörymään, jos siihen ei puututa, toteaa Anttila.

Haavisto toteaa, että vaikka suurin osa perussuomalaisista ei hyväksy väkivaltaa, puolueessa on rajatapauksia tämän suhteen. Hänen mukaansa Immosen puheisiin liittyvä ongelma on, että kun ylipäätään lietsotaan ihmisiä maahanmuuttajia vastaan, se tekee väkivallan uhan suuremmaksi. Se madaltaa kynnystä käyttää väkivaltaa.

– Pitää olla tarkkana puheissa: politiikassa puhe on teko, muistuttaa Haavisto.

Lue seuraavaksi