200 kuolemaa ja tuhansia luentoja – "Paradoksaalista, että siellä järjestetään nyt oikeudenkäynti"

Historiallinen Kajaanin seminaari on tällä viikolla suuren Talvivaara-oikeudenkäynnin pääpaikkana. Tarinoita vanhasta rakennuksesta riittää: seminaarin tiloissa on aikanaan kuollut arviolta 200 ihmistä.

kulttuuri
Seminaarin päärakennus
Kimmo Hiltunen / Yle

Talvivaaran oikeudenkäynti käydään poikkeuksellisesti Kajaanin seminaarilla. Syynä historialliseen paikkavalintaan on epäilys käräjäoikeuden istuntosalin ruuhkautumisesta. Professori Reijo Heikkisen mukaan seminaarilla ei ole koskaan aiemmin pidetty oikeudenkäyntiä.

– Istuntosali on kulttuurihistoriallisesti hyvin merkittävä. Kajaanin opettajankoulutusyksikön päärakennus valmistui vuonna 1930. Vanha päärakennus tuhoutui tulipalossa vuotta aiemmin, Heikkinen kertoo.

Heikkinen on itsekin opettanut seminaarilla.

– Salissa on pidetty tuhansia luentoja. Itse pidin 40 vuoden ajan muun muassa ympäristöhistorian luentoja. Mielenkiintoinen ilmiö, että siellä nyt käydään ympäristöoikeutta ympäristön pilaamisesta, Heikkinen miettii.

Sotasairaalasta raastuvaksi

Sali on myös syytettynä olevalle joukolle tuttu aikaisemmilta vuosilta. Vuonna 2013 Talvivaara järjesti yleisötapahtuman seminaarilla.

– Siellä oli hyvin kiihkeä tunnelma, kun Talvivaaran vastustajat esittivät voimakasta kritiikkiä Talvivaaran johtoa vastaan.

Seminaarinseinät ovat nähneet mielenkiintoisia tapahtumia.

Istuntosali on kulttuurihistoriallisesti hyvin merkittävä.

Reijo Heikkinen

– Talvisodan aikana seminaari toimi sotasairaalana. Juhlasalia käytettiin Kuhmon ja Suomussalmen rintamilla haavoittuneiden hoitamiseen. Rakennuksessa on arvioiden mukaan kuollut noin 200 sotilasta sodan aiheuttamiiin vammoihin.

Useiden luentojen, juhlien ja konserttien lisäksi Seminaari liittyy kainuulaiseen radiohistoriaan.

– Salilla on tärkeä merkitys myös Kainuun radiohistoriassa. Laitoksen silloinen johtaja Martti Hela oli innokas radioharrastaja ja musiikkimies. Hän sai houkutelta radiotekniikan Kajaaniin.

Salista lähetettiin Kainuun ensimmäinen suora radiolähetys valtakunnan verkkoon Kalevalan juhlavuonna 1935, koska Lönnrot kirjoitti Kalevalan Kajaanissa.

– Sali peiteltiin akustiikan parantamiseksi useilla matoilla, Heikkinen lisää.

Heikkisen mukaan tuohon aikaan ei kaikilta kainuulaisilta löytynyt radiota, ja siksi monet kerääntyivät kuuntelemaan konserttilähetystä päärakennuksen ensimmäiseen kerrokseen. Itse lähetys tuli toisesta kerroksesta.

Jäljellä vain alastomat seinät

Seminaari toimi kauan opettajankoulutuslaitoksena. Nykyään seminaarin alueella entisessä normaalikoulussa toimii päiväkoti. Komea päärakennus ei ole saanut Talvivaara-käräjiä lukuun ottamatta uutta käyttöä.

Rakennuksessa on arvioiden mukaan kuollut noin 200 sotilasta sodan aiheuttamiiin vammoihin.

Reijo Heikkinen

– Nykyään seminaari on tyhjillään. Opettajankoulutuslaitoksen loputtua päärakennuksen seiniltä poistettiin laitoksenjohtajien muotokuvat, aika alastomaksi se jäi.

Professori Reijo Heikkistä harmittaa, ettei historiallista seminaaria enää juurikaan hyödynnetä.

– Joitakin häätilaisuuksia on tiettävästi järjestetty, mutta muuten sillä on ollut hyvin vähän käyttöä. Sääli, se on erinomainen sali, ja siellä on hyvä akustiikka. Paradoksaalista, että siellä järjestetään nyt oikeudenkäynti.

– Parempi sekin kuin ei mitään.