Kylmä jokivesi tervehti kilpauimareita – "Turvallisuussyistä uimaan pääsi vain märkäpuvun kanssa"

Sunnuntain jokiuintitapahtumassa märkäpukuiset uimarit uivat vajaan kahden kilometrin matkan. Menneiltä vuosikymmeniltä uudelleen henkiin herätetty tapahtuma houkutteli joen törmälle mukavasti kannustajia.

Kuva: Ville Kinnunen / Yle

Sunnuntainen jokiuinti keräsi väkeä niin veteen kuin joen törmällekin seuraamaan uimareiden menoa. Tapahtumaa järjestämässä ollut Kajaanin uimaseuran puheenjohtaja Heikki Hekkala uskoo, että moni tuli katselemaan uintia ja muistelemaan omia nuoruuden jokiuintejaan.

– Sää oli tyypillinen tämän kesän sää, mutta siitä huolimatta saatiin ihmisiä liikkeelle tapahtumaa katsomaan. Lähdössä ja ennenkaikkea maalissa oli katsojia, Hekkala iloitsee.

Kajaaninjoen vesi oli noin 17-asteista, joten turvallisuussyistä uimaan pääsi vain märkäpuvun kanssa. Kilpasarjaan osallistui 17 uimaria. Voiton vei kajaanilainen entinen kilpauimari Eero Moilanen, aktiivikilpauimari Enni Heikkinen vanavedessään.

– Katsoin että ne ehtivät tuumailla, että mistä oikein uidaan. Se oli ylivoimainen voitto heillä kahdella, Hekkala naurahtaa.

Uimarit sonnustautuivat märkäpukuihin turvallisuussyistä. Kuva: Ville Kinnunen / Yle

Kajaanin uimaseuran ja Kainuun urheilusukeltajien yhteistyössä järjestämästä tapahtumasta on tarkoitus vakiinnuttaa jokakesäinen tapahtuma.

Hekkala uskoo, että Kajaanissa olisi potentiaalia myös suuremmalle urheilutapahtumalle. Jokiuinti voitaisiin esimerkiksi laajentaa uinnin, juoksun ja pyöräilyn yhdistäväksi triathlon-kilpailuksi.

– Suomessa triathlon-harrastus on todella suosittua, monissa kilpailuissa ilmoittautumiset menevät nopeasti täyteen. Täällä olisi hyvät puitteet järjestää isompikin tapahtuma, Hekkala pohtii.

Nyt järjestäjät odottelevatkin jokiuintin tiimoilta ensi kesää ja entistä suurempaa osallistujamäärää.

– Kyllähän se uintikilometrejä vaatii tuollainen kisaponnistus jo. Ajat oli sen verran hyviä, että näki, että treenattu oli.

Jokiuintikilpailuja pidettiin Kajaanissa 1950–60-luvuilla.