TVO vaatii lisää korvauksia Olkiluodon myöhästymisestä

Teollisuuden Voima Oyj vaatii Arevalta välimiesmenettelyssä nyt aiempaa suurempia korvauksia. TVO uskoo Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan viivästymisen aiheuttavan yhtiölle 2,6 miljardin euron tappiot.

Kotimaa
Olkiluoto 3 joulukuussa 2014.
Antti Laakso / Yle

Teollisuuden Voima Oyj ja laitostoimittaja Areva ovat päivittäneet OL3-projektin viivästymisestä aiheutuneet tappioarvionsa.

Yhtiöt ovat kiistelleet tappioista jo vuosia kestäneessä välimiesmenettelyssä. Heinäkuun lopussa päivitetyssä vaateessa TVO vaatii Arevalta 2,6 miljardin euron korvauksia yhtiön kustannuksista ja menetyksistä. Viime syksynä arvio tappioista oli 0,3 miljardia pienempi.

Areva puolestaan vaatii TVO:lta 3,4 miljardin euron korvauksia muun muassa viivästyskoroista ja saamatta jääneistä voitoista. Korvausvaatimuksen kerrottiin aiemmin olevan hieman suurempi, mutta se tarkentui nykyiseen summaan jo viime vuoden puolella.

TVO kertoo tappioarvion perustuvan siihen, että ydinvoimalaitosyksikkö valmistuu vuoden 2018 lopussa. Rakennusprojektin viivästymisestä johtuva välimiesmenettely alkoi jo vuonna 2008.