Hyppää sisältöön

Tappajaetanat popsivat ison kaalin viikossa – paitsi jos puutarhurilla on käytössään oikea karkote

Luonnonvarakeskuksessa Jokioisissa on tutkittu tappajaetanoiden ruokailutottumuksista, ja tietyt kasvit näyttävät maistuvan niille erityisen hyvin. Hyväksi havaittu torjunta-aine suojaa kasveja suursyömäreiltä, mutta toistaiseksi ainetta ei saa myydä kuin maalina.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Jokioisten Luonnonvarakeskuksen koekentällä espanjansiruetanoiden reservaatti elelee seinien sisälle rajattuna, mutta taivasalla.

Sateisena kesänä tappajaetanat ovat voineet hyvin ja syöneet paljon. Heinikkoon ja leskenlehtiin ne eivät ole koskeneet, mutta niitä näyttää itsepintaisesti vetävän puoleensa ruukku, johon on istutettu kiinankaalia ja lehtisalaattia.

Ruokahaluakin löytyy: iso kaali menee viikossa ja suuri kukkaruukullinen vihreää katoaa muutamassa viikossa. Kiinankaalit etanat rohmuavat ja tuhoavat ensimmäiseksi, eli se on nilviäisten suosikkiruokaa. Seuraavaksi koekentältä katoavat salaatit.

– Espanjansiruetanoilla on äärettömän hyvät aistit. Niillä on tuntosarvet ja tietävät, missä herkkupalat ovat. Ne osaavat valita jopa lajikkeet, sanoo Luonnonvarakeskuksen professori, tappajaetanatietäjä Kari Tiilikkala.

Tiilikkala tuntee espanjansiruetanan hyvin. Keskus aloitti tappajaetanatutkimukset jo lähes 20 vuotta sitten - aikana, jolloin vihulaista ei Suomessa vielä otettu todesta.

Toimivalla karkotteella ei ole EU:n siunausta

Parhaat torjuntakeinotkin tiedettiin jo kauan ennen kuin espanjansiruetanasta tuli puutarhureiden painajainen.

Yksi ruukku Jokioisten koekentällä nimittäin pysyy täysin koskemattomana. Ruukun ulkopinta on sivelty tervalta tuoksuvalla, mustalla koivutervahajustemaalilla. Se on se ase, joka toimii etanaa vastaan.

Toistaiseksi tisleen valmistajilla on ollut se ongelma, ettei aine ole saanut EU-rekisteröintiä. Sen sijaan maalina tököttiä saa myydä, joten kuluttajien on mahdollista hankkia ainetta espanjansiruetanan valtaamiin puutarhoihin koivutervahajustemaalina.

Avuksi lavaviljely, suoja-aine ja lammas

Kari Tiilikkalan mukaan kokonaan etanoita ei saa hävitettyä koskaan, joten on tärkeää miettiä, miten kasveja viljelee. Pieni suoja-aine ympärille on hyvä ratkaisu.

– Kaksikin sivelyä kesässä riittää, ellei sadevesi pääse ruukkua huuhtelemaan. Tietenkin täytyy huolehtia myös siitä, etteivät heinät kaadu ruukkuun. Yksikin heinänkorsi, niin koko porukka menee lavaan. Suosittelen vanhaa lavaviljelyä alueilla, joilla on kotiloita ja etanoita.

Ruukun ulkopinnan lisäksi koivutervahajustemaalia voi käyttää esimerkiksi muovilla pinnoitettuun kasvilavaan.

– Aine tuoksuu tervalta. Pääaine, mikä siitä haihtuu, on etikkahappo, ja se karkottaa hyvin moniakin tuholaisia poroista pienimpiin etanoihin saakka. Tervan lisäksi siinä on osittain savun tuoksua, eikä savukaan ole luonnon eläimille miellyttävä.  

Erittäin tärkeää on myös pitää pihamaat ja puistot sellaisessa kuosissa, ettei niissä ole etanoille liian ihania temmellyskenttiä. Hyvä apu on lammas, joka napsuttelee kasvustot mukavan mittaisiksi ja myös sotkee sorkillaan etanoita.