1. yle.fi
  2. Uutiset

Kantarelli on villi ja arvaamaton – sitä ei voi kasvattaa eikä siirtää

Kantarelleja on noussut tänä kesänä paikkoihin, joissa niitä ei vielä ole ollut. Kantarellien viljeleminen on tutkijan mukaan lähes mahdotonta.

luonto
Kanttarelli
Kanttarellin voi poimia kannan kanssa.MinnaRosvall / Yle

Turkulainen sienitutkija Jouni Issakainen tyrmää vanhan käsityksen, jonka mukaan kantarelleja voisi lisätä keräämällä sienet veitsellä tai kylvämällä perkuujätteitä.

– Kantarelli on symbioosisieni, joka vaatii elävän puun seurakseen. Jos kantarellia viljeltäisiin, pitäisi pienestä lähtien kasvattaa pienen pieni koivuntaimi ja kantarelli yhdessä. Se kestää parikymmentä vuotta, jos edes onnistuu.

Sienestäjän kannattaa poimia kokonainen sieni. Veistä ei välttämättä tarvita.

– Yleensä kannattaa ottaa sieni vähän kieräyttämällä, jolloin nähdään myös tyvi ja siinä olevat tuntomerkit

Monien sienestäjien on tapana heittää perkuujätteet aina samaan paikkaan ja sillä tavalla edistää sienten tulemista samaan paikkaan uudelleen. Issakaisen mukaan mikrobien on vaikea löytää tietä sopivan puun juureen.

– Maassa kuhisee satojen ja tuhansien mikrobien joukko maan pinnan ja juuren välissä. Juuren pinta on jo varattu muilla sienillä. Hyvin niukasti sinne pääsee enää tunkeutumaan ja maan pinnalta varsinkaan, kertoo Issakainen.

Maaston muutostyöt voivat edesauttaa sienten nousua

Tänä kesänä kostea sää on nostanut kantarelleja metsiin tavallista enemmän ja myös paikkoihin, joissa niitä aiemmin ei ole ollut. Selkeää syytä ilmiöön ei ole.

– Nekin rihmastot voivat tuottaa sieniä, vaikka ne eivät yleensä siihen pysty. Herää kysymys, onko paikka ehkä muuttunut, onko puita kaatunut siitä tai kasvillisuus muuttunut. Kostea vuosi on saanut rihmaston kukkimaan. Sienet ovat tavallaan rihmaston kukkia. Joinakin vuosia niitä tulee, joinakin ei, kertoo Issakainen.

Biologi Jouni Issakainen kanttarelli kädessä.
Turun Sieniseuran puheenjohtaja Jouni Issakainen odottaa hyvää sienisatoa.Minna Rosvall / Yle

Kantarelli kasvaa yllättävän hitaasti.

– Olen itse mittaillut sen kasvunopeutta. Voi kestää parikin viikkoa, että siitä pienestä alusta tulee aikuinen sieni. Eivät sienet Suomesta lopu. Odotellaan rauhassa, että tulee hyviä sieniä, kertoo Issakainen.

Kantarelleja kannattaa lähteä etsimään heinäisistä koivikoista tai mäntymetsistä polkujen reunamilta

Sienikauden saldo vielä arvoitus

Vaikka kantarelleja on saatu paljon, se ei kuitenkaan merkitse, että sienivuosi olisi hyvä. Elokuun säällä on tärkeä osuus muiden sienten kehittymisen kannalta.

Kostea vuosi on saanut rihmaston kukkimaan. Sienet ovat tavallaan rihmaston kukkia.

Jouni Issakainen

– Rihmaston kannalta alkukesä on ollut sienille hyvä. Rihmastot ovat saaneet riittävästi vettä ja sopivasti lämpöäkin. Jos tulee aivan rutikuiva elokuu, silloin sata ei pääse tulemaan, vaikka rihmastot voisivat tänä vuonna hyvin, kertoo Issakainen.

Biologi Issakainen toimii työnsä ohessa myös Turun Sieniseuran puheenjohtajana ja kertoo, että ihmiset kaipaavat kovasti sienten tunnistusapua. Sienestäjillä on mahdollisuus tutustua satoihin sieniin elokuun lopulla Turun Työväenopistossa järjestettävässä sieninäyttelyssä.

– Sinne voi ottaa oman sienensä vaikka mukaan ja vertailla sitä keräämiimme sieniin, kannustaa Issakainen.

Lue seuraavaksi