Seikkailupuistojen radoilla kisataan ensimmäistä kertaa tosissaan

Seikkailupuistoissa nähdään vaijerilla laskevien lasten lisäksi hiki hatussa kuntoilevia aikuisia. Esimerkiksi Pajulahden seikkailupuiston kävijöistä suurin osa on aikuisia. Flowparkeissa järjestetään syksyllä seikkailupuistokisat, joiden esikarsinnat ovat käynnissä parhaillaan.

ilmiöt
Seikkailupuisto Pajulahti
Meeri Niinistö / Yle

Seikkailupuistot ovat saaneet myös aikuiset pukeutumaan valjaisiin ja nauttimaan liikunnasta yläilmoissa.

Flowpark järjestää tänä syksynä tiettävästi ensimmäiset kisat seikkailupuiston puitteissa. Kisaajia odotetaan noin kymmentä jokaiseen kuuteen esikarsintaan.

Tarkoitus on kokeilla kisojen järjestämistä ja hankkia kokemuksia tuleville vuosille, kertoo Flowparkien toimitusjohtaja Janne Kalhama.

– Aktiiviset ovat kyselleet kisoja pidemmän aikaa. Tehtävät ovat melko fyysisiä ja osa sellaisia, ettei voimakaan täysin riitä, vaan pitää olla tekniikka ja nokkeluutta.

Pelkkä kello ei ole hyvä mittari voittajan valintaan, sillä nopea suorittamaan ei kehitä lihaksia ja tasapainoa oikealla tavalla. Tyyli, asenne ja tekniikka ovat myös tuomarin silmäilyn alla.

– Tärkeää on, ettei roiku vaijerin varassa. Omat koreografiat ovat plussaa.

Ensimmäisiä monen radan seikkailupuistoja laitettiin Suomessa pystyyn vuosikymmenen taitteessa, mutta Keski-Euroopassa seikkailua on harrastettu Kalhaman mukaan vuosikymmeniä. Yhdysvalloissa laji on Suomen tavoin nosteessa.

– Kävijämäärät ovat olleet [Suomessa] nousussa joka vuosi. Joukossa on myös aktiiviharrastajia. Hyvin mahdollista, että saadaan kansainvälisiäkin kisoja.

Olemme saaneet liikuntapaikan statuksen: voi viettää aikaa yhdessä tai vääntää hiki päässä.

Janne Kalhama

Riemulla vaijerin varassa tai hiki hatussa

Kesäkuukausina seikkailupuistossa vierailevat samat ihmiset kuin huvipuistoissakin: matkailijat, turistit ja lapsiperheet, läheltä ja kaukaa.

Huvipuistoon verrattuna seikkailu on kuitenkin urheilullisempaa.

– Täällä käy myös aikuisia. Olemme saaneet liikuntapaikan statuksen: voi viettää aikaa yhdessä tai vääntää hiki päässä, Janne Kalhama kuvailee.

Kiipeily kuormittaa koko kroppaa

Pajulahden seikkailupuistossa Nastolassa kävijöistä suurin osa on aikuisia, kertoo terveysliikunnan päällikkö Semi Nuorela. Kellon kanssa vaijereissa keikkuvia himourheilijoita on vähän, vaikka yläilmoissa tasapainoilu vastaa kuntosalitreeniä ja kestävyysharjoittelua.

Kahden tunnin vierailu kuormittaa hengitys- ja verenkiertoelimistöä ja lihaskestävyyttä.

Semi Nuorela

– Vartaloa kuormitetaan mahdollisimman monipuolisesti. Kahden tunnin vierailu kuormittaa hengitys- ja verenkiertoelimistöä ja lihaskestävyyttä.

Lahtelaiset Iida ja Tiina tulivat viimeisen lomaviikon kunniaksi Pajulahteen kokeilemaan jotain "extremeä". Työpaikalla oli kehuttu seikkailupuistoa, ja kaksikko tiesi pääsevänsä hikoilemaan.

– Sitten, kun olemme vähän treenanneet, tuomme ukot tänne, ja ne joutuvat aloittamaan harjoitusradasta.