Ismo Leikola pakkaa vitsit ja laukut – koomikko muuttaa Yhdysvaltoihin

Maailman hauskimmaksi valittu Ismo Leikola haluaa ottaa kaiken irti Amerikan mahdollisuuksista. Menestys maailmalla on otettu ilolla vastaan kotimaassa.

viihde
Ismo Leikola
Titta Puurunen / Yle

Stand up -koomikko Ismo Leikola ei ole mielestään tunnefiilistelijä. Hän keskittyy tunteilun sijaan usein analysoimaan ja miettimään. Koomikko myöntää, että analysoi joskus jopa seksiä harrastaessaan. Parhaimmat fiilikset hän saa oivalluksista.

– Suurin innostus tulee edelleen siitä, kun saa hyvän idean ja tajuaa, että nyt on löytynyt oikea kultahelmi. Ja kun sen jutun saa ensimmäistä kertaa toimimaan, se on yksi innostavimmista hetkistä, Leikola miettii.

Voi olla, että tulen äkkiä takaisin maitojunalla tai sitten käy niin, että tulen jatkossa vain muutamaksi viikoksi tekemään Suomeen keikkaa.

Ismo Leikola

Leikolan vitsit harvoin toimivat jonkun toisen kertomana. Leikolan persoona, ulkonäkö ja ääni ovat kuin kirsikka kakun päällä omista havainnoista syntyneiden juttujen kanssa.

– En näyttele, vaan olen oma itseni. Se on aina toiminut kohdallani eikä minulla siihen ole mitään teoriaa. Se on sellainen kokonaisuus.

Leikolan jutut on havaittu toimiviksi niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa. Huumorissa on jotain universaalia, vaikka kaikki ei käännykään välttämättä toimiviksi vitseiksi englanniksi tai toisinpäin.

– Me katsomme samoja elokuvia ja tv-sarjoja kuin muuallakin. Kulttuurissa on toki eroja, mutta ne ovat hyvin pieniä. Sellaisia hienovaraisia juttuja on, jotkut jutut eivät toimi englanniksi ja toiset eivät taas käänny suomeksi.

Kesäloma kului tv-sarjaa kuvaten

Leikolalla on vauhdikas vuosi meneillään. Hänet valittiin viime syksynä Yhdysvalloissa maailman hauskimmaksi henkilöksi ja kovan keikkarytmin lisäksi kesäloma kuluu uuden tv-sarjan kuvauksissa.

Syntymässä on fiktiivinen tilannekomedia, jossa Leikola näyttelee Ismo Leikola -nimistä koomikkoa. Sarjaan on haettu inspiraatiota Leikolan elämästä.

– Siihen ne yhtäläisyydet tosielämään sitten loppuvatkin, ainakin virallisesti. Siinä on paljon cameo-juttuja, jossa julkisuudesta tutut henkilöt näyttelevät itseään karikatyyrimaisesti, Leikola paljastaa.

Leikolan sarja tulee kokonaisuudessaan nähtäväksi Elisa Viihteeseen syyskuun lopulla.

Vuodenvaihteessa Yhdysvaltoihin

Menestys ulkomailla on antanut intoa myös Suomen töihin. Ongelmaksi on noussut kuitenkin se, ettei useassa paikassa voi olla yhtä aikaa: Leikola on päättänyt muuttaa vuodenvaihteessa Yhdysvaltoihin. Kymmenen tunnin aikaeron takia asioiden hoitaminen Suomesta käsin on lähes mahdotonta.

– Järjestän itselleni aikaa ja katson mitä siellä tapahtuu ja onko siellä oikeasti kiinnostusta. Voi olla, että tulen äkkiä takaisin maitojunalla tai sitten käy niin, että tulen jatkossa vain muutamaksi viikoksi tekemään Suomeen keikkaa, Leikola miettii.

Matkaa Yhdysvaltoihin voi Leikolan puolesta sanoa jo muutoksi, sillä matkasta tulee niin pitkä, ettei matkavakuutus enää sitä kata. Matkasta tulee ainakin puoli vuotta pitkä. Las Vegasiin ja Phoenixiin on ehditty sopia Leikolalle jo keikkoja.

Menestys maailmalla on otettu ilolla vastaan

Myös stand upissa pätee Leikolan mielestä sama juttu kuin monessa muussakin: kun joku ulkomaalainen kehuu jotain mikä tulee Suomesta, on se pian myös suomalaisten mielestä hieno asia. Leikolan menestys Atlantin takana ei ole nostattanut kateutta stand up -kollegoissa tai muissa ihmisissä.

– He ovat olleet todella innostuneita ja iloisia pääosin. Kateutta on kaikkialla, mutta se ei ole mikään ongelma koskaan ollut. Amerikka-juttu jotenkin yhdisti, sillä se on koko komiikkapiirille hyvä juttu. Suomessa on tosi paljon vaikeampi sanoa nyt, että suomalainen stand up on perseestä, jos joku on sitä ulkomailla kehunut.

_Ismo Leikolan tapasi toimittaja Titta Puurunen. _