Keski-Suomen vasemmistonaisten puheenjohtaja: Äärioikeiston uhkaa ei vieläkään otettu vakavasti

Keski-Suomen vasemmistonaisten puheenjohtaja Irma Hirsjärvien mukaan Suomessa pitäisi muodostaa selkeä kanta siihen, onko Suomen Vastarintaliikkeenä tunnetun joukon toiminta laillista.

Vasemmistoliitto
Poliisi korjaa mellakan jälkiä.
Yle

Keski-Suomen vasemmistonaisten puheenjohtaja Irma Hirsjärvi laski tänään kukkia Jyväskylän keskustan Kompassille.

– Haluamme nostaa esiin sen, että lauantainen väkivallanteko Jyväskylän keskustassa on jotakin sellaista, johon ihmisten kannattaa reagoida, hän sanoo.

Hirsjärvi viittaa tapaukseen, jossa Suomen Vastarintaliike -nimisen äärioikeistolaisen järjestön edustajat pahoinpitelivät kolme ihmistä aivan Jyväskylän ydinkeskustassa. Pahoinpitelyt tapahtuivat järjestön mielenosoituksen jälkeen

Yhtä nyt pahoinpidellyistä puukotettiin Jyväskylän kirjastossa Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuudessa talvella 2013.

– Näyttäisi siltä, että pahoinpitelijät etsivät miehen käsiinsä aivan tarkoitushakuisesti ja suunnitellusti. Nyt pitäisi kysyä mikä tämän ryhmän oikeus toimia on, väkivaltaisesti ja ihmisten keskellä, ja mikä sen suhde suomalaiseen yhteiskuntaan on, Hirsjärvi sanoo.

Hirsjärvi arvioi, että äärioikeiston muodostamaa uhkaa ei ole vieläkään otettu riittävän vakavasti.

– Kaikki toimintatavat ovat olleet hyvin tiedossa. Järjestö tai seura ja sen toimintatavat tunnetaan, siellä on rikollisia, jotka tekevät väkivaltaisia tekoja kerta toisensa jälkeen. Asiaan pitäisi ottaa selkeä laillisuuskanta, Hirsjärvi sanoo.

Hirsjärvi muistuttaa kuitenkin, että Suomen aktiivinen äärioikeisto muodostuu varsin pienestä joukosta ihmisiä.