Mahtipontisuuden ihailusta syntynyt Neuvostoliitto-kokoelma paisui valtavaksi – mutta mistä löytyisi uusi omistaja?

Forssalaisen Tapio Virtasen Neuvostoliitto-aiheinen kokoelma saattaa olla suurin yksityishenkilön keräämä länsimaissa. Tavaraa on taiteesta leluihin, ja kokoelman erikoisuus on pakastimeen vaihdettu amiraalin puku.

Kotimaa
Keräilijä Tapio Virtasen neukkukokoelma, näyttely vuonna 2009 Forssassa
Markku Karvonen / Yle

Samovaareja, taidetta, lippuja, julisteita ja muuta propagandaa; pienoismalleja, kojeita ja laitteita; kirjallisuutta, leluja, koriste-esineitä; kulkupelejä, erilaisia arkisia käyttötavaroita ja määrättömästi pieniä rintamerkkejä.

Forssalaisen Tapio Virtasen Neuvostoliitto-aiheinen kokoelma on valtava – todennäköisesti länsimaiden suurin.

– Väitän, että yksityisillä kerääjillä ei ole toista näin laajaa kokoelmaa. Esimerkiksi neuvostoaikaisia kunniamerkkejä minulla on tuhansia. Se on kaikista laajin osa kokoelmaani. Myös pinssejä on tuhansia, mutta se on sellaista turistitavaraa, kuvailee Virtanen.

Tavara vaihtaa omistajaa vaihtokaupalla

Erikoisuuksiakin joukkoon mahtuu.

– Ensimmäisenä tulee mieleen Leningradin amiraalin puku. Minun tietojeni mukaan niitä on valmistettu vain kymmenen kappaletta, ja ne on tehty käsityönä. Sirppi- ja vasarakuviot hihoissa on tehty silkkilangalla. Se on ihan täydellinen puku rähinävöineen, arvomerkkeineen ja koppalakkeineen.

Niin kuin suurin osa Virtasen neuvostoaikaisista tavaroista, myös amiraalin puku on hankittu vaihtokaupalla.

– Jos en ihan väärin muista, niin puku on vaihdettu pakastearkkuun. Olen vienyt itärajan taakse paljon esimerkiksi sohvia ja saanut vastineeksi Neuvostoliitto-tavaraa.

Jopa 500 matkaa itänaapuriin

Suurimman osan tavaroistaan Virtanen on haalinut kasaan Viipurin kauppatorilta. Myös Pietarin ja Leningradin alueen kirpputorit, antiikkiliikkeet sekä yksityiset ihmiset ovat olleet tärkeässä roolissa tavaroiden etsinnässä.

Jos en ihan väärin muista, niin puku on vaihdettu pakastearkkuun.

Tapio Virtanen

– Olin jossain vaiheessa melko tunnettu henkilö varsinkin Viipurin alueella. Joskus tuli tiukkoja tilanteita, mutta huumorilla ja ystävällisyydellä siellä pärjäsi tullin ja paikallisten ihmisten kanssa.

Kokoelman kartuttaminen on vaatinut satoja reissuja entiseen Neuvostoliittoon ja Venäjälle.

– Minimissään matkoja on tullut 400 - 500. Siinä on joukossa työ- ja opintomatkoja mutta paljon myös hamstraus- ja keräilymielessä tehtyjä juttuja.

Suurvallan mahtipontinen uho

Virtasen mukaan keräilyharrastuksessa ei ole kyse poliittisesta sokeudesta, vaikka entinen suurvalta löikin forssalaispojan ällikällä.

– Pikkupoikana luin Neuvostoliitto-lehteä, jossa kerrottiin muun muassa Sputnikista ja monenlaisesta tieteestä ja taiteesta. Ensimmäisen reissun tein Leningradiin, ja rakennukset ja patsaat näyttivät silloin forssalaisen maalaispojan silmissä valtavilta.

Keräilijä Tapio Virtanen ja neukkukokoelma, näyttely vuonna 2009 Forssassa
Tapio Virtasen kokoelma tauluineen etsii nyt uutta omistajaa.Markku Karvonen / Yle

– Tämän tavaran keräily ei ole minulle poliittinen kannanotto, vaan minua kiehtoo nimenomaan suurvallan mahtipontinen uho. Keräilyvimma on jäänyt minulle poltteeksi.

Koko kokoelma uudelle omistajalle

Polte keräilyyn on jatkunut viime aikoihin asti. Nyt kokoelma on alkanut muuttua painolastiksi, kertoo Virtanen.

– Olen luopumassa tästä, tavalla tai toisella. Jos en saa koko kokoelmaa mihinkään, voin myydä tämän keräilijöille pala palalta.

Mieluiten Virtanen möisi kokoelmansa kokonaisena, jos ostaja vain löytyisi.

– Minulle on tärkeätä, että kokoelma säilyisi. Suuremmin en voittoa tavoittele. Leikilläni olen tarjonnut tätä Forssan kaupungillekin: parinkymmenen vuoden kuluttua museo keräisi porukkaa.