Kehitysvammaisten ryhmäkoti tuo asukkaansa keskelle Simoa

Simon kehitysvammaisten ryhmäkoti Lohipirtti aloittaa toimintansa tänään. Autetussa asumisyksikössä asumisvalmennuksen kautta pääsee harjoittelemaan itsenäisen elämän rakentamista. Pirtti on saanut kiitosta kuntalaisilta, koska se on rakennettu juuri tulevien asukkaiden tarpeen mukaan.

palvelutalot
Simon Lohipirtti ulkoa päin.
Teemu Vallo / Yle

– Kehitysvammaisilla on samanlainen oikeus asua omassa kotikunnassaan niin kuin meillä muillakin. Meillä on nyt rakennettu loistavat tilat sitä varten, kertoo seudullinen asumispalveluvastaava Satu Turkka.

Simon ensimmäinen kehitysvammaisten ryhmäkoti Lohipirtti aloittaa toimintansa maanantaina neljän asukkaan muuttaessa taloon. Kaksi asukasta muuttaa taloon seuraavien viikkojen kuluessa. Kahdeksanpaikkaiseen ryhmäkotiin jää vielä kaksi tyhjää huonetta.

– Mottomme Lohipirtissä on: Otamme asukkaat mukaan tekemään kaikkeen, mihin he pystyvät omien voimien mukaan, Turkka sanoo.

Turkka korostaa ryhmäkodin olevan nimensä mukaisesti asukkaiden koti, ei laitos. Asujien vastuulla on tehdä kotityöt itse omien kykyjen mukaan.

– Ruuat tehdään täällä paikan päällä itse. Monilla asukkailla on oma keittiönsä ja terassinsa itsenäisen elämän harjoittelua varten, Turkka kuvailee.

Lohipirtin rakennutti Simon kunta ja palvelun järjestää kuntayhtymä Oulunkaari. Ennen pirttiä kunta osti palvelut yksityisiltä yrittäjiltä. Autetussa asumisyksikössä on henkilökuntaa paikalla ympäri vuorokauden.

Aikomuksena on näkyä ja kuulua kylällä

Muuton jälkeen talon arki alkaa asukkaiden tutustuessa toisiinsa ja perehtyessä viereisen toimintakeskuksen päivä- ja työtoimintaan.

– Siitä lähdetään kyselemään mitä kukakin haluaa ja pystyy tekemään. Olemme työntekijät jo miettineet paljon kivoja juttuja, joita voimme asiakkaiden kanssa yhdessä tehdä, Turkka intoilee.

Yksi näistä projekteista on grillikodan rakentaminen pihalle. Rakennusammattilainen löytyy henkilökunnalta omasta takaa.

– On älyttömän tärkeää, että kehitysvammaiset pääsevät mukaan oikeaan työhön ja oikeaan toimintaan ihan niin kuin kaikki muutkin. Grillikota on sellainen projekti, jonka lopputulosta he voivat ylpeänä esitellä, Turkka lisää.

Suunnitelmissa on myös viedä asukkeja paljon ulos luontoon. Tarkoituksena on suunnistaa marjastamaan ja kalastamaan.

– Meillä on innokkaita kalastajia. Olemme varmasti näkyvillä täällä kylällä ja toivottavasti pystymme järjestämään sellaisia yhteisiä päiviä, joihin kaikilla kyläläisillä on mahdollista osallistua.

Talo rakennettiin asukkaat mielessä pitäen

Ryhmäkoti on saanut simolaisilta kiitosta, koska se rakennettiin tulevien asukkaiden tarpeet mielessä pitäen. Osa huoneista on tehty inva mitoituksella kattonostureiden kanssa helpottamaan pyörätuolillisen liikkumista. Kiitosta on saanut myös talon paikan valinta, joka sijaitsee keskellä kylää ja lähellä muita palveluita.

– Tulevat asukkaat ovat käyneet katsomassa taloa ja omaa huonetta. He olivat oikein iloisella mielellä tänne muutosta. Silmät oikein loistivat innostuksesta, palvelunohjaaja Päivi Ikonen kuvailee.

Ryhmäkodin rakentamisella ja pyörittämisellä on ollut myös työllistävä vaikutus kunnassa. Lohipirtissä työskentelee kahdeksan hoitoalan ihmistä. Yhdellä asukkaalla on käytössään 25 neliöstä 30 neliöön yksityistä tilaansa. Yhteisiin tiloihin kuuluvat keittiö, oleskelu- ja ruokailutilat, sauna, pesutilat sekä pyykkitupa että yhteinen terassi.

Toimitusharjoittelija Jasmina Vaaraniemi