Missä nämä tamperelaiset uusnatsit ovat nyt? Nuoret kaljupäät pelkäsivät Suomen muuttuvan Ruotsiksi jo 30 vuotta sitten

Tutkijan mukaan uusnatsien retoriikka ei ole muuttunut kolmen vuosikymmenen aikana. He käyttävät Ruotsin monikulttuurisuutta yhä pelottelukeinona.

Kotimaa
Tamperelaisia skinheadeja Anna palaa -ohjelmassa 1983.
Yle Elävä arkisto

Uusnatsit pelkäsivät Suomen muuttuvan Ruotsin kaltaiseksi maaksi jo yli 30 vuotta sitten.

Tämä käy ilmi Ylen Elävän arkiston videolla, jossa tamperelaiset uusnatsit kertovat ajatuksiaan. Video on kuvattu ja julkaistu 1980-luvun vaihteessa.

Videolla nuori skinhead selittää porukan motiiveja.

– Me ei lueta politiikkaa, vaan halutaan perehtyä rotuoppiin. Me ei haluta tänne kymmenen vuoden päästä samanlaista ongelmaa, joka Ruotsissa on nyt.

Tutkijan mukaan nuorta skinheadia pelotti Ruotsin vastaanottavainen maahanmuuttopolitiikka.

– Ruotsi oli 1980-luvun vaihteessa muuttumassa kovaa vauhtia monikulttuuriseksi, kun Suomessa muutosta ei ole tapahtunut vieläkään, sanoo Ruotsin kansalliskiihkoiluun perehtynyt tutkija Tapio Tamminen.

Monikulttuurisuus oli pelote

Tammisen mielestä videolla puhuvan tamperelaisen uusnatsin kielenkäyttö muistuttaa uusnatsien nykyistä puhetapaa.

Ruotsin monikulttuurisuus on yhä pelottelukeino, jolla yritetään vedota suomalaisiin.

– Uusnatsien ajattelu ja retoriikka ei ole muuttunut 30 vuoden aikana, Tamminen sanoo.

Tammisen mukaan videolla esiintyvät skinheadit voi käytännössä rinnastaa uusnatseihin, vaikka onkin myös pieni joukko skinheadeja, jotka eivät ole rasisteja.

Tamperelaiset skinheadit esiintyvät videolla uhmakkaasti, kuten skinhead-kulttuuriin kuuluu.

– Emme ole sen väkivaltaisempia kuin Tampereen poliisikaan. Jos joku vittuilee Tampereen poliisille, niin poliisit lyö. Me tehdään samoin!

Miehet ovat iältään nuoria, noin parikymppisiä. Mitä heille kuuluu nykyään? Tunnetko, kuka videolla puhuu tai esiinnytkö itse videolla? Ilmoita meille: ville.vaarne@yle.fi

Uusnatsien järjestäytyminen huolettaa

Skinhead-kulttuuri syntyi Britanniassa 1960-luvulla ja se rinnastui nopeasti uusnatsismiin.

Aate oli erityisesti nuorten miesten suosiossa, ja siihen liittyi tiettyjä rasistisia rock- ja metallimusiikin alalajeja.

Ruotsissa skinheadit eli uusnatsit olivat 1980-luvun vaihteessa järjestäytyneempiä kuin Suomessa.

Tamminen on huolissaan siitä, että myös Suomen nykyisten uusnatsien järjestäytyminen voi mennä Ruotsin tavoin ammattimaisempaan suuntaan.

Uusnatsit olivat otsikoissa viimeksi lauantaina. Yhteensä 14 ihmistä pidätettiin Jyväskylässä epäiltynä osallisuudesta mellakkaan tai väkivaltaiseen mellakkaan.

Joukko uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoittajista pahoinpiteli miehen ja hänen seurueeseensa kuulunutta kahta muuta Sokoksen tuulikaapissa. Pidätettyjen joukossa oli kaksi ruotsalaista uusnatsia sekä Suomen Vastarintaliikkeen johtohahmoja.