Kymenlaaksossa kinastellaan taas vedestä

Kouvolan Selänpäähän kaavailtu uusi vedenottamo on sekä Kouvolan Veden että Kymenlaakson Veden kiikarissa. Kymenlaakson Veden selvityksen mukaan kannattavinta olisi perustaa maakuntaan vesihuoltoa hoitava holding-yhtiö. Se saa kannatusta ainakin kotkalaispäättäjiltä. Kouvolassa ollaan varovaisempia.

Kymenlaakso
Vesihanasta valuu vettä.
Yle

Kouvolan Valkealassa, Selänpään kylässä uinuu maaperässä merkittävä määrä pohjavettä. Maakunnassa on taitettu jo vuosia peistä siitä, kuka sen saisi pumpata vesijohtoihin, ja edelleen kymenlaaksolaisten janoisiin suihin.

Vedelle olisi kaksi ottajaa. Kouvolan Vesi ja Kymenlaakson Vesi. Ensimmäinen on kokonaan Kouvolan kaupungin omistama laitos, jälkimmäinen on yhtiö, jonka suurin omistaja on Kotkan kaupunki.

Kouvolan Vedellä on jo alueella yksi vedenottamo Vuohijärvellä. Se on hakenut lupaa, jotta se saisi nostaa nykyisestä vedenottamosta nykyistä suuremman määrän vettä. Lisäksi se on hakenut koepumppauslupaa Vuohijärven vedenottamolle.

Selänpään vedenottamoa varten on tehty ympäristövaikutusten arviointi. Sen teettivät yhdessä Kouvolan Vesi ja Kymenlaakson Vesi. Tämän selvityksen pohjalta Kymenlaakson Vesi on jättänyt lupahakemuksen vedenotolle kolmesta eri kohteesta Selänpäästä.

Sekä Kouvolan Vesi että Kymenlaakson Vesi ovat viritelleet yhteistyötä vesivarojen hyödyntämiseksi. Viikonloppuna Kymen Sanomat kertoi, että Kymenlaakson Vesi on teettänyt selvityksen siitä, miten asia kannattaisi järjestää. Sen mukaan kunnille paras malli olisi niin kutsuttu holding-yhtiö, joka ostaisi kaikkien maakunnassa toimivien neljän vesiyhtiön osakkeet. Kunnat hyötyisivät Kymen Sanomien mukaan järjestelystä jopa 30-40 miljoonaa euroa. Jutun nettiversion voit lukea tästä (siirryt toiseen palveluun).

Kouvolan Veden toimitusjohtaja Timo Kyntäjälle selvitys tuli yllätyksenä, kun hän luki asiasta lehdestä.

– En voi ottaa selvitykseen tarkempaa kantaa, koska en ole nähnyt mitään lukuja. Pitäisi nähdä laskelmat ja suunnitelmat, jotta asiasta voisi jotain sanoa, Kyntäjä toteaa.

Vaikka kummallakin suurella vesiyhtiöllä on omat kiinnostuksen kohteensa Selänpäässä, ne tuskin muodostuvat suuremmaksi kiistakapulaksi yhtiöiden välille. Kyntäjä sanoo, että Kouvolan Vesi voi jatkossakin tehdä yhteistyötä Kymenlaakson Veden kanssa. Kymenlaakson Veden toimitusjohtaja Tapani Eskolaa emme tavoittaneet kommentoimaan tilannetta.

Kun kaksi suurinta vesiyhtiötä, Kouvolan Vesi ja Kymenlaakson Vesi kilpailevat siitä, kumpi saa vettä pumpata, ei yhtiöjärjestelyiden tekeminen etene helpolla. Asia onkin päätymässä poliitikkojen käsiin.

Päättäjien keskuudessa asiaa on käsitelty vasta pintapuolisesti. Pidemmällä asiassa ollaan Kotkassa, jossa vesihuollon tulevaisuus aiotaan tuoda poliittiseen käsittelyyn lähiviikkoina. Kotkan Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Elomaa (kok.) uskoo, että asia nostetaan esille viimeistään syyskuussa. Kotkan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Nina Brask (sd.) on samaa mieltä.

Kotkalaispäättäjät ovat ymmärrettävästi Kymenlaakson Veden teettämän selvityksen kanssa samoilla linjoilla. Kotka omistaa Kymenlaakson Vedestä 70 prosenttia.

– Poliitikkojen on otettava tähän asiaan kantaa. Syvempiä keskusteluita ei asiasta ole vielä käyty. Mutta kun asiasta on puhuttu, on oltu varsin yhtä mieltä siitä, että Kymenlaakson Veden esittämä holding-yhtiö olisi paras malli hoitaa vesihuolto. Kotkassa on vielä hyvässä muistissa takavuosien huono juomavesi, ja nytkin vetemme tulee pohjoisen suunnasta, valtuuston puheenjohtaja Brask selventää.

– Ymmärtääkseni Kouvolassakin oltaisiin myönteisiä holding-yhtiöön. Toivon, että pohjoisen ja etelän välinen pattitilanne päätöksenteossa olisi jo sivuutettu, Brask jatkaa.

Kotkalaispäättäjillä on uskoa siihen, että myös kouvolalaispoliitikot asettuisivat tukemaan jonkinlaista yritysjärjestelyä, oli se sitten hoilding-yhtiö tai jopa suora fuusio. Asiassa voi kuitenkin käydä toisin.

– En uskalla lähteä arvioimaan, millaiseksi poliittinen mielipide Kouvolassa kääntyy, sen verran yllättävää päätöksentekomme on. Henkilökohtaisesti en suoralta kädeltä vastusta vesihuollon yritysjärjestelyitä, mutta asian hyödyt ja haitat on selvitettävä perinpohjin. Kustannukset kannattaisi jakaa järkevästi, sanoo puolestaan Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Harri Helminen (sd.).