1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokemäenjoen oudon värimuutoksen syy varmistui laboratoriossa

Kokemäenjoessa havaittiin viime viikolla ruskeita lauttoja. Niiden aiheuttajia olivat loissienen itiöt.

luonto
Pori_Kokemäenjoki
Kokemäenjoen valuma-alueella on tutkitusti paljon pieniä jäämiä eri lääkeaineista. Yle

Kokemäenjoessa viime viikolla havaittujen omituisten lauttojen syy on selvinnyt. Syyllisiä ovat kuusensuopursuruosteen eli loissienen itiöt.

Havaintoja veden pinnalla olevasta ruskeasta vanasta ja lautoista tehtiinmuun muassa Ulvilassa ja Porissa. Porin kaupunki otti joesta laboratorionäytteet torstaina ja lähetti ne tutkittavaksi.

Kuusensuopursuruosteen itiöt muodostavat sopivissa olosuhteissa veden pintaan lauttoja, joiden väri vaihtelee vaaleasta ruosteenoranssiin.

Harvinainen ilmiö

Ilmiö on harvinainen, mutta sitä havaitaan vuosittain jossain päin Suomea. Kokemäenjoen lisäksi lauttoja on löydetty viime aikoina Satakunnan järvistä ja merialueella Ahlaisista ja Luvialta.

Kuusen suopursuruoste talvehtii rihmastona suopursussa ja siirtyy kesän alussa kuusen tuoreisiin neulasiin. Vetten pinnalla kesäisin näkyvät itiölautat eivät ole terveydelle haitallisia, mutta osa uimareista voi saada silmäoireita.

– Normaalia järkeä kannattaa käyttää. Jos on oikein iso lautta kohdalla, niin ei siihen kannata mennä uimaan, Porin ympäristöviraston suunnittelupäällikkö Seppo Salonen sanoo.

Itiölautat hajoavat yleensä muutamassa päivässä.

Lue seuraavaksi