Japani avaa ydinvoimaloitaan kansan vastustuksesta huolimatta

Japani on käynnistämässä uudelleen useita ydinvoimaloita, jotka suljettiin Fukushiman ydinkatastrofin jälkeen. Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja tapasi Sendain voimalan lähellä asuvia ydinvoimapakolaisia.

Yle maailmalla
Osamu Yamashita perheineen teki täydellisen elämänmuutoksen ja  asuu konttitalossa Kyushun saarella.
Osamu Yamashita perheineen teki täydellisen elämänmuutoksen ja asuu konttitalossa Kyushun saarella.Sari Taussi / Yle

Osamu Yamashita nauttii kulkiessaan saappaat syvällä riisipellon liejussa. Maailmalla matkustellut mies on toteuttanut pitkäaikaisen unelmansa. Se toteutui kuitenkin painajaisen kautta.

– Olen aina halunnut asua maalla. Kun Fukushiman onnettomuus tapahtui, oli selvää, että minun oli muutettava elämäntapaani.

Onneksi vaimo oli samaa mieltä. Nyt pariskunta asuu 9-, 6- ja 3-vuotiaiden lastensa sekä pienen vauvansa kanssa kuvankauniissa maisemissa Kyushun saarella Etelä-Japanissa.

Olosuhteet eivät kuitenkaan ole ylelliset. Yamashita rakensi talonsa konteista ja puusta. Vessa on ulkona, talo ja vesi lämmitetään perinteisesti puilla.

Osamu Yamashitan konteista ja puusta rakennettu talo.
Osamu Yamashitan konteista ja puusta rakennettu talo.Sari Taussi / Yle

– Onhan tämä vähän rankkaa, mutta myös palkitsevaa ja hauskaa. Vähän kuin retkeilyä joka päivä, mies nauraa.

Suurin huoli kohdistuu kuitenkin Japanin hallituksen päätökseen avata uudelleen läheinen Sendain ydinvoimala. Se suljettiin kuten kaikki muutkin Japanin 47 ydinreaktoria maanjäristyksen aiheuttaman Fukushiman ydinkatastrofin jälkeen.

Sendai on ensimmäiseksi avattava voimala

Japanin hallitus on kuitenkin päättänyt avata uudelleen useita suljettuja voimaloita. Ensimmäisenä uudet, aiempaa tiukemmat turvatarkastukset on läpäissyt Satsumasendaissa Kyushun saarella sijaitseva Sendain voimala, jonka omistaa Kyushu Electric Power. Ensimmäinen sen reaktoreista avataan mahdollisesti elokuun puolivälissä.

Kun Yle kävi voimalan ulkopuolella sateisena heinäkuun päivänä, portista kulki tiuhaan autoja sisään ja ulos, mutta työntekijät eivät voineet antaa kommentteja avaamisen ajankohdasta. Japan Times –lehden mukaan voimalaan ladataan parhaillaan polttoainetta.

Sendain ydinvoimala valmisteltiin heinäkuussa avaamista varten.
Sendain ydinvoimalaa valmisteltiin heinäkuussa avaamista varten.Sari Taussi / Yle

Voimalan lähistöllä asuvien ihmisten mielipiteet ovat jakautuneet. Kalatuotteita läheisessä rantaravintolassa myyvä nainen sanoo, että hän luottaa hallituksen arvioon voimalan turvallisuudesta.

– Tiedän, että monet ovat avaamista vastaan. Jos aurinkovoima olisi luotettava ja toimiva vaihtoehto, minäkin vastustaisin avaamista. Vielä niin ei kuitenkaan ole.

Toinen paikallinen asukas, Ushinohama Yachiyo, sanoo, että jos Sendain avaamisesta pidettäisiin kansanäänestys, hän äänestäisi vastaan.

– En usko, että hallitus pystyy takaamaan laitosten turvallisuutta. Neljä vuotta sitten nähtiin, että viranomaiset eivät olleet varautuneet suureen katastrofiin.

Vaihtoehtoisen energian kehittämistä vaaditaan

Japanin hallitus sanoo, että voimaloiden turvallisuutta on parannettu ja että tilanne on hallinnassa. Satsumasendain asukkaista vajaa puolet kannattaa voimaloiden avaamista, saman verran vastustaa sitä.

Muualla Japanissa vastustusluvut ovat vielä suuremmat. Japanin yleisradioyhtiön NHK:n keväisen kyselyn mukaan Satsumasendain lähialueilla voimaloiden avaamista vastaan on 58 prosenttia vastanneista. Muualla Japanissa 57 prosenttia vastustaa reaktoreiden käynnistämistä.

Japanin hallitus on kuitenkin vakaasti toteuttamassa suunnitelmaa. Kesäkuussa julkistetun suunnitelman mukaan vuonna 2030 jopa 20 prosenttia energiasta on tarkoitus tuottaa ydinvoimalla. Ennen Fukushiman onnettomuutta osuus oli 30 prosenttia.

Kriitikoiden mukaan aurinkovoimaa ja muita vaihtoehtoisia energiamuotoja pitäisi kehittää nykyistä pontevammin. Japani on omilta luonnonvaroiltaan köyhä maa, mikä asettaa omat haasteensa energiantuotannolle.

Osamu Yamashita kolmivuotiaan poikansa kanssa.
Osamu Yamashita kolmivuotiaan poikansa kanssa.Sari Taussi / Yle

Vaihtoehtoelämää viettävä Osamu Yamashita kertoo harkinneensa aurinkopaneelien ostoa mutta sanoo, että järjestelmä ei olisi pystynyt tuottamaan riittävästi sähköä talon rakennusvaiheessa. Lisäksi pienten lasten kanssa sähkökatkojen mahdollisuus on minimoitava.

– Olen tehnyt henkilökohtaisen valinnan ja elän yksinkertaisesti. Mutta mielestäni kaikilla vaikutusvaltaisilla mailla on velvollisuus kehittää nopeasti puhdasta energiaa tulevaisuutta ajatellen.

Osamu Yamashita perheineen muutti Kyuskun saarelle Tokiosta Fukushiman onnettomuuden jälkeen.
Osamu Yamashita perheineen muutti Kyushun saarelle Tokiosta Fukushiman onnettomuuden jälkeen.Sari Taussi / Yle

Sari Taussi, Kyushu, Japani