Kirkko tarkkana allergioiden kanssa: "Pappi ei koske gluteenittomaan öylättiin"

Keliaakikot voivat käydä huolettomin mielin ehtoollisella, sillä tarjolla on ollut jo vuosien ajan myös ilman vehnäjauhoja valmistettua öylättiä. Tarkimmissa kirkoissa on huolehdittu siitä, että pappi ei siirrä käsissään jäämiä jauhoista allergikoille.

Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Evankelis-luterilaisissa kirkoissa on ollut tarjolla gluteenitonta ehtoollisleipää jo noin kahdenkymmenen vuoden ajan. Kirkkohallituksen jumalanpalvelusten asiantuntija Terhi Paananen kertoo, että sen kysyntä on lisääntynyt seurakunnissa erityisesti viime vuosien aikana.

Kirkkohallitus antoi seurakunnille ohjeistuksen gluteenittoman vaihtoehdon tarjoamisesta joulukuussa 2012. Sen tavoitteena on varmistaa, että keliaakikot ja vehnäallergikot voisivat osallistua ehtoolliselle luottavaisin mielin missä vain Suomen seurakunnassa.

Ei jauhojäämiä käsien välityksellä

Ehtoollisleipien tarjoilukäytännöt vaihtelevat vielä seurakuntien välillä. Terhi Paanasen mukaan joissakin paikoissa gluteenittomia ja vehnästä valmistettuja leipiä on vielä jaettu samalta vadilta. Osa seurakunnista puolestaan huolehtii tarjoilusta jopa ohjeistuksia tarkemmin.

Meillä seurakuntalainen saa itse ottaa gluteenittoman ehtoollisleivän tarjoiluastiasta.

Keski-Porin seurakunnan suntio Timo Kuuri-Riutta

– Meillä seurakuntalainen saa itse ottaa gluteenittoman ehtoollisleivän tarjoiluastiasta. Pappi ei koske siihen samoilla käsillä, joilla on koskenut muihin ehtoollisleipiin. Olemme ehdottomia tämän kanssa, kertoo Keski-Porin seurakunnan suntio Timo Kuuri-Riutta.

Keliakialiiton sivuilla kerrotaan, että käytäntö ei olisi välttämätön, sillä ehtoollisleivästä ei irtoa rakenteensa vuoksi niin paljon gluteenia, että se voisi aiheuttaa oireita. varovaisuudesta ei silti ole haittaakaan.

Joka ehtoollisella ei tarvita

Timo Kuuri-Riutan mukaan gluteenittomien ehtoollisleipien kysyntä on melko vähäistä. Hän arvioi niiden menekin jäävän alle prosenttiin ehtoollisleipien kokonaismäärästä.

Jokaisella ehtoollisella niitä ei edes kysytä. Tarjolla niitä on kuitenkin aina.