Hyppää sisältöön

Microsoft: Tietoja kerätään vain suostumuksella

Microsoft tyynnyttelee uuden käyttöjärjestelmän tietosuojasta noussutta keskustelua. Mitään Windows-laitteen lähettämää tietoa ei yhtiön mukaan yksilöidä käyttäjään.

Yle tavoitti Microsoftin Windows –liiketoimintajohtaja Tom Toivosen kommentoimaan yhtiön uusia käyttöehtoja. Toivonen muistuttaa, että kaikki tiedot käyttäjästä kerätään tämän suostumuksella.

Uudenkin Windowsin asetukset voi säätää sellaisiksi, ettei profilointia tapahdu. Käyttöjärjestelmää voi siis käyttää suostumatta tiedonkeruuseen.

– Windowsia voi käyttää ihan vaikka liittämättä sitä verkkoon, Toivonen huomauttaa.

– Jos sitä Windows-konetta ei ole liitetty verkkoon, niin paha sieltä on mitään lähteä keräämään.

Toimimme Suomen lakien mukaisesti.

Tom Toivonen

Monet Microsoftin tarjoamat palvelut ja ominaisuudet kuitenkin vaativat luvan tietojen keruuseen, jotta ne toimivat.

– Jos vaikkapa selaimen yksi vahvuus on se, että selainhistoria seuraa mukana koneesta toiseen, ei se itsestään koneesta toiseen hyppää, vaan kyllä ne tiedot kerätään ja siirretään pilvipalveluun. Sieltä ne sitten noudetaan, kun käyttäjä kirjautuu sisään toisella laitteella, Toivonen selvittää.

Toivosen mukaan on tärkeää muistaa, että tieto kerätään kryptatun yhteyden ylitse ja tallennetaan salatusti palvelimella. Tietoon on pääsy hyvin rajallisella joukolla Microsoftin henkilökuntaa.

Maassa maan tavalla

European Digital Rights ilmaisi huolensa tietosuojalausekkeen kohdasta, jossa Microsoft ilmoittaa keräävänsä, luovuttavansa ja säilövänsä tietoja sähköposteista, muusta sähköisestä kommunikaatiosta ja tiedostoista käyttäjän yksityisissä kansioissa, mikäli katsoo sen tarpeelliseksi. Toivosen mukaan tämä ei pidä paikkaansa, vaan kyse on aivan eri asiasta.

– Tämä lause kattaa sen, että me voisimme toimia niissä maissa, joissa toimimme, paikallisten lakien mukaisesti. Jos vaikkapa olisi olemassa maa, jossa ei tunneta kirjesalaisuutta, ja kyseisen maan oikeuslaitos haluaisi jotain sähköposteja, toimisimme kyseisen maan paikallisen lainsäädännön mukaisesti. Jos Suomen laki vaatii meitä tekemään jotain, niin me toimimme Suomen lakien mukaisesti. Saako Suomessa lukea sähköpostien sisältöä, Toivonen kysyy.

Vain Windows 10 –päivitys on ilmainen

Toivonen painottaa, että Microsoft ei suinkaan ole siirtymässä täysin ilmaiseen toimintamalliin käyttöjärjestelmänsä suhteen.

Jos sitä Windows-konetta ei ole liitetty verkkoon, niin paha sieltä on mitään lähteä keräämään.

Tom Toivonen

– Windows 10:n päivittäminen 7:sta ja 8:sta on ilmainen, mutta Windows 10 on maksullinen käyttöjärjestelmä siinä, missä aina ennenkin. Lisenssien määrä ei lisäänny, vaan ainoastaan ne olemassa olevat seiska- ja kasikoneet saa päivittää ilmaiseksi. Näin ollen meillä ei ole mitään tarvetta mihinkään kassavirtojen paikkailuihin.

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Tomi Hasu kommentoi Ylelle viime viikolla Microsoftin tietosuojalausekkeen listaamia tiedonkeruutapoja markkinoinnin ja profiloinnin tehostamiseen. Toivosen mukaan Hasun tulkinta yhtiön toiminnasta on väärä.

– Tämä Kyberturvallisuuskeskuksen kaveri oli vetänyt sen johtopäätöksen, että käyttöjärjestelmää jaetaan ilmaiseksi ja sitten keksitään jotain muita keinoja rahastukseen. Windows 10 maksaa suunnilleen saman verran kuin Windows 8 aikoinaan.

Päivitetyn Windows 10 –lisenssin tyyppi riippuu siitä, millainen alkuperäinen lisenssi on ollut. Jos vanha lisenssi on ollut vain yhteen laitteeseen, samoin toimii myös päivitetty lisenssi. Jos taas käyttäjä on aikoinaan ostanut siirrettävän lisenssin, on myös uusi Windows siirrettävissä laitteelta toiselle.

Toimitusharjoittelija  Juho Tuovila

.
.