1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Italian poliisi paljasti mafiapomon salaisen viestijärjestelmän – viestikeskuksena lammasfarmi

Poliisi on pidättänyt 11 miestä, joiden epäillään auttaneen sisilialaista mafiajohtajaa Matteo Messina Denaroa pysymään vallassa huolimatta siitä, että hän on pakoillut oikeutta jo yli 20 vuotta.

Ulkomaat
Italian poliisin vuonna 2011 teettämä tietokoneella rakennettu kuva miltä Matteo Messina Denaro näyttäisi nykyään.
Italian poliisin vuonna 2011 teettämä tietokoneella rakennettu kuva miltä Matteo Messina Denaro näyttäisi nykyään. Italian poliisi / EPA

Italian poliisi kertoo saaneensa selville tavan, jolla oikeutta pakoileva Sisilian mafian etsityin johtaja Matteo Messina Denaro on viestinyt kumppaneilleen.

Vuodesta 1993 asti piilotellut Denaro on käyttänyt poliisin mukaan lammasfarmia viestintään, joka auttoi häntä pysymään vallassa piileskelystä huolimatta. Paperilapuille kirjoitetut, usein salakieliset viestit piilotettiin hiekkaan tai kivien alle. Viestit usein tuhottiin, kun ne oli luettu.

Poliisi pidätti maanantaina Länsi-Sisiliassa 11 miestä, joiden epäillään kuuluneen Denaron lähipiiriin, jolle viestit välitettiin.

"Lampaat tarvitsevat keritsemistä"

Pidätettyjen joukossa on mies, jonka tehtävänä uskotaan olleen kutsua muut koolle, kun uusi viesti saapui.

Tutkijoiden mukaan kutsu esitettiin esimerkiksi sanomalla:

– Olen säästänyt sinulle ricottajuustoa, tuletko myöhemmin käymään?

Kutsutapoihin kuului myös ilmoitus, että lampaat tarvitsevat keritsemistä.

Poliisi seurasi joukkion viestiliikennettä vuosina 2011–2014 Trapanissa sijaitsevan tilan ympäristöön kätkettyjen kameroiden ja mikrofonien avulla. Poliisi nappasi muun muassa puhelun, jossa yksi pidätetyistä sanoo Denaron olevan menettämässä otettaan nuoresta sukupolvesta.

Riinan ja Provenzanon seuraaja

Denaron uskotaan nousseen Cosa Nostran johtajaksi, kun edelliset johtajat Toto Riina ja Bernando Provenzano tuomittiin elinkautiseen vankeuteen. Denarosta tiedetään kuitenkin vähän.

Valtansa huipulla Denarolla oli prameilevan ja häikäilemättömän naistenmiehen maine, ja hänen arvioitiin pitäneen ainakin 900 miestä rautaisessa otteessa. Denaro tuomittiin vuonna 1993 poissaolevana Roomassa, Firenzessä ja Milanossa tehdyistä pommi-iskuista, joiden tavoitteena uskotaan olleen Cosa Nostraa vastaan toimineiden viranomaisten pelottelu.

Nyt pidätettyjen miesten uskotaan olleen Denaron lähimpiä miehiä. Poliisin mukaan on liian aikaista arvioida, auttavatko pidätyksen 53-vuotiaan Denaron kiinnisaamisessa.

Sisilian mafia Cosa Nostra oli 1980- ja 1990-luvuilla Italian vaikutusvaltaisin rikollisjärjestö, mutta sen valta on heikentynyt tutkimusten ja pidätysten myötä. Se joutuu myös kilpailemaan muiden rikollisjärjestöjen, napolilaisen Camorran ja calabrialaisen 'Ndranghetan kanssa.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi