1. yle.fi
  2. Uutiset

Museokortti teki kulttuuri-Eilasta piipahtelijan

Museokortin suosio on yllättänyt monet museot. Vuoden voimassa olevia kausikortteja on myyty kolmen kuukauden aikana koko maassa noin 16 000 kappaletta.

Kotimaan uutiset
Uuden paviljongin valmistumisen jälkeen Serlachius museoissa on käynyt jo 106 000 vierasta.
Uuden paviljongin valmistumisen jälkeen Serlachius museoissa on käynyt jo 106 000 vierasta.Serlachius museot

Pirkanmaalla museot ovat yllättyneitä kolme kuukautta markkinoilla olleen Museokortin saamasta suosiosta. Pirkanmaalaismuseoissa kortteja on myyty lähes 1 300 ja niillä on tehty jo yli 5 000 museokäyntiä.

Esimerkiksi Tampereen Vapriikissa suurin käyttäjäryhmä on ns. kulttuuri-Eila eli keski-ikäinen tai vähän vanhempi nainen. Markkinointi- ja tiedotussihteeri Heini Jalovaara kertoo, että myös vanhemmat pariskunnat ovat löytäneet kortin, mutta nuoret eivät niinkään.

Museokortti saa monet kävijät piipahtamaan museossa monituntisen vierailun sijaan.

– Käyntikynnys on laskenut, koska ihmiset voivat poiketa vaikka vain 15 minuutiksi museoon. Lisäksi ihmiset ovat vierailleet sellaisissa museoissa, missä ei tulisi muuten käytyä, Jalovaara arvelee.

Samanlaisia kokemuksia on kertynyt Valkeakosken Myllysaaren museossa.

– Monet poikkeavat katsomaan vain osaa museosta tai ehkä vain jotain tiettyä vaihtuvaa näyttelyä ja lupaavat tulla takaisin. Monet kiittelevät sitä, ettei tarvitse tunti tolkulla kiertää ja olla ihan tietoähkyssä, Satu Isosalo Myllysaaren museosta kuvailee.

– Ihmiset ovat myös kertoneet käyneensä paikoissa, jonne eivät olisi muutoin poikenneet.

Kävijät osaavat kysyä korttia

Monet poikkeavat katsomaan vain osaa museosta tai ehkä vain jotain tiettyä vaihtuvaa näyttelyä ja lupaavat tulla takaisin.

Satu Isosalo

Kyselykierron pirkanmaalaisiin museoihin kertoo, että Museokortti tunnetaan jo hyvin. Kaikkein eniten kortteja on Pirkanmaalla ostettu ja käytetty Mäntässä, Serlachius-museoilla. Kortteja on siellä myyty liki 600 ja kortilla on tehty yli 2 100 museokäyntiä.

Museolehtori Päivi Nieppola Serlachius-museoista selittää suosiota sillä, että museon kävijäkunnassa on paljon kulttuurin suurkuluttajia, jotka pystyvät hyödyntämään kunnolla vuoden ajan voimassa olevaa korttia.

Kortista on Serlachius-museoissa pelkästään hyvää sanottavaa.

– Olisi voinut aikaisemminkin olla Museokortti suomalaisten museoiden tarjonnassa, mutta hyvä, että se nyt saatiin toteutettua, Nieppola sanoo.

Tarkempaa analyysiä kävijöistä ja motiiveista ei ole vielä tehty. Museoliitto aikoo analysoida käynneistä kertyvää dataa lokakuussa.

54 euroa maksava Museokortti on voimassa vuoden ja sillä on vapaa pääsy yli 200 museoon.

Lue seuraavaksi