1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaismustikka päätyy useimmiten Aasiaan – metsämustikan kysyntä kasvaa pensasmustikan imussa

Eniten suomalaista metsämustikkaa viedään Kiinaan, Japaniin ja Etelä-Koreaan. Samalla Suomeen tuodaan mustikkaa. Suomalainen laatumustikka päätyy Aasian markkinoille niin sanottuihin ravintolisätuotteiseen, sanoo luonnonantimien käyttöä edistävä Arktiset Aromit ry.

Kuva: Matti Myller / Yle

Suomalaisen mustikan kysyntä on kasvanut selvästi viime vuosina, sanoo luonnonantimien käyttöä edistävä Arktiset Aromit ry.

Metsässä kasvanut mustikka saa kiittää suosionsa kasvusta pensasmustikan yleistymistä.

– Metsämustikan kysyntä on kehittynyt viljellyn pensasmustikan imussa, koska Kanadassa, USA:ssa ja osin Euroopassa viljellään niin paljon pensasmustikkaa. Sitä viljellään moninkertainen määrä siihen verrattuna mitä meillä saadaan metsämustikkaa talteen ja myyntiin, kertoo Arkisten Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio.

– Metsämustikassa nämä hyvät ominaisuudet, etenkin antosyaanin pitoisuudet ovat kolmin-nelinkertaisia verrattuna pensasmustikkaan ja siinä imussa on myös suomalaisen marjan kysyntä kasvanut, Moisio jatkaa.

Antosyaanit ovat ryhmä vesiliukoisia flavonoideja, joilla arvellaan olevan erilaisia terveyshyötyjä.

Mustikkaliikenne kulkee molempiin suuntiin

Eniten suomalaista metsämustikkaa viedään Kiinaan, Japaniin ja myös Etelä-Koreaan. Euroopan maista mustikkaa menee myös Saksaan ja Italiaan. Myös Ruotsiin viedään silloin kun täällä tulee naapuria parempi sato.

– Kyllä yritykset ovat aina saaneet myytyä kaiken sen mitä on saatu talteen. Viime vuosina (teollisuuden käyttämän metsämustikan) sato on ollut 5–6 miljoonan kilon välillä, kun se vielä 10–15 vuotta sitten oli 1–2 miljoonan kilon välillä, mikä osoittaa kysynnän ja kiinnostuksen kasvua, Moisio kertoo.

Mustikasta vientiin menee yli 4 miljoonaa kiloa eli suurin osa.

– Meillähän on se tilanne, että mustikkaa myös tuodaan eli suomalainen teollisuus tuo halvempaa marjaa kuin mitä meidän marjamme ovat. Suomalaista laatumarjaa viedään Aasian maihin, nimenomaan ravintolisätuotteisiin, sanoo Moisio.

Suomeen mustikkaa tuodaan Venäjältä, Baltian maista ja Ruotsista.

Suomessa mustikka on Moision mukaan aika tavalla saavuttanut puolukan asemaa.

– Vielä puolukka on päämarja, koska sen sato on niin paljon suurempi luonnossa, mutta joinain vuosina mustikka selvästi ohittaa puolukan kauppaantulomäärät.