Hyppää sisältöön

Tyydymme vaatekaupassa rääsyihin – Miten tunnistaa hyvälaatuinen vaate?

Halpamuodin sisäänmarssi tapahtui vuosituhannen alussa. Huonon laadun voi tunnistaa jo kaupassa muutaman vinkin avulla. Lue seitsemän kohdan listaus.

Sehän on kaikkein hulluinta, että on kiinnostunut vaatteista, jopa rakastaa niitä, mutta sitten ei kuitenkaan tiedä niistä juuri mitään, pohtii Rinna Saramäki. Kuva: Marjut Mäntymaa / Yle

Vanha isoäidin 70-luvulla ostama neuletakki on vieläkin kuin uusi, mutta viime kuussa ostettu muotiluomus repsottaa saumoista ja on menettänyt muotonsa. Kuulostaako tutulta?

Kun vaate osoittautuu huonolaatuiseksi, syytämme itseämme siitä, miten taas tuli ostettua halpa ketjuvaate. Huonolaatuisesta vaatteesta, oli se sitten halpa tai kallis, kannattaa aina reklamoida, kertoo Hyvän mielen vaatekaappi -tietokirjan kirjoittanut Rinna Saramäki.

– Näin välitämme viestin, että kuralaatu ei ole hyväksyttävää. Jos huonosta laadusta ei ikinä valiteta, niin ei se myöskään koskaan parane. Ihmiset ovat hyväksyneet ihmeellisen pitkälle, ettei vaatteen oleteta kestävän. Ja sitä tarjotaan, mitä ihmiset suostuvat ostamaan.

Vaatteiden laatu on huonontunut tasaisesti 2000-luvun alusta lähtien. Niin halvat kuin hintavatkin vaatebrändit ovat hoksanneet, että laatua heikentämällä säästetään tuotekustannuksissa ja saadaan näin ihmiset ostamaan enemmän, kertoo kierrätysmuodin asiantuntija ja trashionista Outi Pyy.

– Sama vaate voidaan myydä kuluttajalle uudelleen ja uudelleen, koska se ei kestä käytössä enää niin kauan. Vaateteollisuudessa käytetään nykyään huomattavasti huonompilaatuisia kuituja kuin aikaisemmin. Emme oikeastaan enää edes muista, minkälaisia hyvälaatuiset vaatteet olivat. On nuoria sukupolvia, jotka eivät ole esimerkiksi koskaan koskettaneet hyvälaatuista villakangasta.

Miten tunnistaa laadukas vaate?

1. Tarkista vaatteet ja erityisesti neulevaatteen kainalot nukan varalta.

2. Venytä trikoota. Jos se ei palaudu joustavasti, se ei pian palaudu ollenkaan. Katso trikoota valoa vasten: alkava nyppyyntyminen voi näkyä pilkullisuutena.

3. Hinkkaa kangasta itseesi noin sata kertaa. Jos pinta alkaa pörröttää tai hinkkauskohtaan muodostuu pienenpieniä nyppyjä, kangas tulee todennäköisesti nyppyyntymään.

4. Tarkista, ettei vaatteessa ole repaleisia tai epäsiistejä ompeleita. Huono viimeistely kertoo, että myös muissa työvaiheissa on menty sieltä, missä aita on matalin.

5. Ylipitkät ompeleet kertovat ompelijan kiireestä. Turhan pitkät ompeleet aiheuttavat rasitusta pistokohtiin.

6.Tarkista, miten napit on kiinnitetty. Jos napit on ommeltu ja päätelty käsin, on koko vaate luultavasti tehty huolella.

7. Jos villakangasta ei ole vuoritettu, siihen on paras olla hyvä syy.

Lähde: Rinna Saramäki, Hyvän mielen vaatekaappi (Atena)

Katso, haistele ja tunnustele vaatetta

Vaatteisiin pitää tutustua kaupassa kaikilla mahdollisilla käytettävissä olevilla aisteilla, neuvoo Saramäki.

– Se vaatii omaa aktiivisuutta. Ihan kaikkea ei pysty kaupassa selvittämään, ja vaikka parhaansa yrittää, niin aina voi tulla huonojakin ostoksia. Mutta jos vaate näyttää nuhjuiselta kaupassa, niin se ei ainakaan parane käytössä.

Hyvälaatuinen vaate on valmistettu laadukkaasta ja paksusta materiaalista ja oikeista luonnonkuiduista. Vuosien saatossa materiaalien hinta on noussut, mikä on johtanut keinokuitukankaiden yleistymiseen.

– Henkilökohtaisesti en ole elastaanin ystävä. Se melkein automaattisesti heikentää kankaan ja vaatteen kestävyyttä, kertoo Pyy.

Emme oikeastaan enää edes muista, minkälaisia hyvälaatuiset vaatteet olivat, pohtii kierrätysmuodin asiantuntija Outi Pyy. Kuva: Marjut Mäntymaa / Yle

1900-luvun aarteet kannattaa kierrättää

Kirpputorit ovat täyttyneet halvoista ketjuvaatteista, ja 1900-luvulla valmistetuista vaatteista saa pulittaa entistä enemmän.

Osa käytetyistä vaatteista päätyy kierrätykseen, mutta Suomessa heitetään vuosittain suoraan roskiin kymmeniä miljoonia kiloja tekstiilijätettä. Ensi vuoden alusta alkaen vaatteet pääosin poltetaan jätelaitoksilla. Laadukas ja käytössä kymmeniä vuosia kestänyt vaate kannattaa kuitenkin ehdottomasti kierrättää.

Pyy toivoo, että 1900-luvun tekstiili vietäisiin kierrätykseen, vaikka se olisi huonokuntoinen ja likainen.

– Kuluttaja saattaa ajatella sen olevan hyvä asia, että vaatteet poltetaan energiaksi. Itseäni pelottaa paljon kuitenkin, että roskiin menevät juuri ne 1900-luvun aarteet ja kierrätykseen taas 2000-luvulla valmistettu huonompilaatuinen tekstiili.

.
.