Ympäristönsuojelupäällikkö vastaa: Weekend-festivaalin soittorajoitus johtuu viime vuoden valituksista

Helsingin Kyläsaaressa ensi viikonloppuna pidettävän Weekend-festivaalin järjestäjät uhkaavat siirtää juhlansa muualle ympäristöviranomaisten asettamien meluaikarajoitusten vuoksi. Järjestäjät anoivat soittoaikaa perjantaina ja lauantaina puoleenyöhön asti, mutta ympäristökeskus nipisti perjantailta viimeisen tunnin pois.

Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Helsingin ympäristöpäällikkö Päivi Kippo-Edlund sanoo kaupungin joutuvan tasapainoilemaan festivaalijärjestäjien toiveiden ja kaupunkilaisten yörauhan välillä. 

Pääsääntö on, että yksipäiväiset tapahtumat voivat kestää kello 23:een ja useampipäiväiset kello 22:een asti. Kippo-Edlund huomauttaa, että Weekend-festivaalin saama lupa on jo tätä käytäntöä sallivampi.

Linjasta poikkeaa myös Suvilahdessa järjestettävä kaksipäiväinen Flow-festivaali, joka saa soittaa molempina viikonloppuöinä kello yhteen saakka. Ero lupakäytännössä johtuu Kippo-Edlundin mukaan siitä, että Flowsta ei juuri tule meluvalituksia, mutta Weekend-festivaalista on tullut senkin edestä.

– Weekendin kohdalla on ollut se valitettava tilanne, että toisin kuin minkään muun tapahtuman kohdalla, siitä on tullut paljon asukasvalituksia. Viime vuonna niitä taisi tulla viitisenkymmentä ja toissa vuonna yli sata, Kippo-Edlund toteaa.

Kippo-Edlundin mukaan Kyläsaari on tapahtumapaikkana melun suhteen erityisen haastava, koska konserttimelu pääsee sieltä helposti liikkumaan laajalle alueelle. Kippo-Edlund kuitenkin kiittelee, että yhteistyö meluhaittojen vähentämiseksi on sujunut hyvin myös Weekend-festivaalin järjestäjien kanssa.

Kaupunki kartoittaa konserttimelun haittoja syksyllä

Kaupunki tekee alkusyksystä kartoituksen siitä, miten asukkaat kokevat eri kaupunkifestivaalien melun. Aikaisemmin on tehty pienimuotoisempia selvityksiä, mutta nyt asiaa on tarkoitus selvittää perusteellisemmin ja saada siitä tutkittua tietoa.

Selvitys on osa kaupungillla tekeillä olevaa tapahtumakonseptointia, jonka avulla esimerkiksi tapahtumapaikkoja voitaisiin suunnitella niin, että häiriöt jakautuisivat tasaisemmin eri puolille kaupunkia. Ongelmatonta sekään ei ole.

– Helsingissä ei ole niin monia tapahtumapaikkoja. Sitten kun tapahtumapaikoilla on useita tapahtumia, siinä on se yhteenlaskettu meluvaikutus, joka meidän on lainsäädännön mukaan pakko myös ottaa huomioon, sanoo Kippo Edlund.