YK:n tavoitteena poistaa köyhyys ja nälkä maailmasta 15 vuodessa

Uusi sopimusluonnos hahmottelee toteutettavaksi 17 laajaa sekä 169 tarkkaa tavoitetta, jotka vaihtelevat köyhyyden poistosta ympäristön suojeluun.

Ulkomaat
YK:n logo.

Yhdistyneiden kansakuntien 193 jäsenvaltiota ovat sopineet uudesta kehitysohjelmasta seuraaville 15 vuodelle.

Jäsenvaltiot pyrkivät muun muassa lopettamaan köyhyyden ja nälän, saavuttamaan sukupuolten tasa-arvon, parantamaan elintasoa sekä ryhtymään kiireellisiin toimiin ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Sunnuntaina aikaansaatu sopimusluonnos hahmottelee toteutettavaksi 17 laajaa sekä 169 tarkkaa tavoitetta, jotka vaihtelevat köyhyyden poistosta, koulutuksen laadun varmistamisesta sekä edullisen ja luotettavan energian tarjoamisesta ympäristön suojeluun.

– Voimme olla ensimmäinen sukupolvi, joka poistaa maailmanlaajuisen köyhyyden sekä viimeinen sukupolvi, joka estää ilmaston lämpenemisen pahimmat vaikutukset ennen kuin on liian myöhäistä, YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi maanantaina.

Sopimusluonnos on määrä hyväksyä YK:n huippukokouksessa syyskuun loppupuolella. Yli 160 maailman johtajiin kuuluvaa henkilöä puhuu kolmipäiväisessä kokouksessa, joka alkaa 25. syyskuuta. Joukossa ovat muun muassa Kiinan, Venäjän, Iranin ja Ranskan presidentit.

17 uutta ei-sitovaa tavoitetta korvaavat edellliset kahdeksan vuosituhannen kehitystavoitetta, jotka maailman johtajat asettivat vuonna 2000.

YK:n neuvotteluja Maailman luonnonsäätiön puolesta seuranneen Elaine Geyer-Allelyn mukaan uusi suunnitelma on huomattava parannus entiseen verrattuna, koska se huomioi, että ympäristön suojelu, köyhyyden poisto, talouskasvu ja hyvinvointi ovat yhteydessä toisiinsa.

Yli 8 000 ihmistä oli mukana asettamassa uusia tavoitteita. Joukossa oli satojen organisaatioiden, yritysten, parlamenttien ja hallitusten sekä nuorison edustajia.

Lähteet: AP