Ilmat ja löysät pois – säilönnän uudet tuulet

Marjojen, kasvisten ja sienten säilöminen muuttaa muotoaan. Enää kaikkea ei panna pakastimeen, vaan satoa säilötään myös kuivaamalla ja tyhjiöpakkaamalla. Satokauden päästessä vauhtiin erilaisten kuivureiden ja tyhjiöpakkauslaitteiden kysyntä kasvaa.

Kotimaa
Kuivattuja sieniä purkissa.
Kuivattuja sieniä purkissa.Sanna Kähkönen / Yle

Kun kesä kääntyy syksyyn, kansa suuntaa säilöntäostoksille. Pakastuspussien rapinan, hillopurkkien kilinän ja rasioiden kolinan seurassa ostoskärryissä saattaa hölskyä isompikin laatikko, esimerkiksi kasvikuivuri tai tyhjiöpakkauslaite.

Molempien edellämainittujen kysyntä kasvaa aina satokauden päästessä vauhtiin. Viime vuosina kysyntä on ollut nousujohteista. Esimerkiksi Jyväskylässä Seppälän Prismassa kuivureita on myyty kahden vuoden ajan selkeästi enemmän kuin aiemmin.

Kaupassa on pantu merkille, että asiakkaat ovat hyvin tietoisia kuivureista, ja sekä halvimpia että kalliimpia malleja menee tasaisesti.

Sähköisiä pienkoneita maahantuovalla OBH Nordicalla kuivureiden suosion kasvu on luonnollisesti huomattu.

– Tarkkoja myyntilukuja en voi antaa, mutta puhutaan kuitenkin useista tuhansista kappaleista näin sesonkikaudella, ja tasaisesti vuoden mittaankin niitä liikkuu, kertoo OBH Nordican maajohtaja Heidi Stirkkinen.

Pelkkä markkinointi ei takaa myyntiä, vaan paljon riippuu satovuoden laadusta.

– Miten hyvä sieni- tai marjasato tulee, se vaikuttaa jonkin verran uusien laitteiden menekkiin, toteaa Heidi Stirkkinen.

Tyhjiöpakkaaminen parantaa säilyvyyttä

Kuivureiden ohella myös vakuumilpakkausaitteiden suosio on kasvanut muutaman vuoden sisällä. Jyväskylässä Seppälän Prismassa tyhjiöpakkauslaitteista odotetaan syksyn myyntihittiä.

Tuntuma on, että ennen lähinnä metsästäjien ja kalastajien käytössä olleet vakuumilaitteet ovat löytämässä tiensä muihinkin kotikeittiöihin.

Ruuanlaittajille tyhjiöpakkauslaitteita markkinoidaan lihan marinointia ja raaka-aineiden säilömistä varten.

– Lihan syyt avautuvat hapettomassa tilassa, jolloin mausteet imeytyvät lihaan paremmin ja nopeammin, Heidi Stirkkinen selittää.

Säilönnässä tyhjiöpakkaamisen etuna on säilyvyyden parantuminen. Kun raaka-aine pakataan ilmattomaan pussiin, sen säilyvyys moninkertaistuu, on kyse sitten jääkaapissa säilyttämisestä tai pakastamisesta.

Ruuanlaitto, hyvät raaka-aineet ja niiden alkuperä ovat iso trendi suomalaisessa ja eurooppalaisessa keittiössä. Säilöntä nivoutuu tähän kehitykseen saumattomasti, toteaa Heidi Stirkkinen.