Hyppää sisältöön

Puheääni on kuin sormenjälki – äänesi kertoo millainen olet

Ääni on iso osa ihmisen persoonaa. On jopa sanottu, että ääni on yhtä persoonallinen kuin sormenjälki. Puheääneen vaikuttavat monet tekijät ja ääni kertoo myös jotain ihmisen luonteesta.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Se ei ole pelkästään tärkeää, mitä sanot, vaan myös se, miten ja millä äänellä sen sanot. Ihmisen ääni on keskeinen nonverbaalisen viestinnän muoto. Mutta mitä äänesi kertoo sinusta? Foniatrian erikoislääkäri Juha Vintturi lähestyy ääntä työnsä puolesta hyvinkin teknisessä mielessä. Hän miettii ääntä muun muassa ihmisen rakenteiden kautta.

– Ne rakenteet ja muodot, jotka ihminen on synnyinlahjanaan saanut, esimerkiksi nielun ja kurkunpään koko ja muoto, vaikuttavat ääneen. Myös luonne vaikuttaa puheääneen. Vilkas ja aktiivinen ihminen kuulostaa erilaiselle kuin rauhallinen ja flegmaattinen ihminen. Myös oppiminen vaikuttaa ääneen ja myös se, millaisessa ympäristössä on kasvanut, Juha Vintturi kertoo.

Ääni kertoo paljon

Ihmisen äänestä voidaan tehdä päätelmiä, kuka hän on, mistä hän tulee, miten hän suhtautuu elämäänsä, millä mielellä hän on juuri nyt. Puhujan äänestä voidaan päätellä, miten hän suhtautuu asiaan, kuulijaan ja itseensä. Ääni on kiinni tunteissa ja tunteitten lisäksi äänestä voidaan erottaa myös fyysinen vireystila. Ihmisen fyysisestä koosta ääni ei kuitenkaan kerro. 

– Ääni kertoo pikemminkin pään onteloiden muodosta. Nykykäsityksen mukaan poskiontelot eivät osallistu äänen muodostukseen, mutta muut pään alueen ontelot kyllä vaikuttavat. Flunssaisena ääni on yleensä painoksissa, kun äänihuulet turpoavat ja ontelot ovat tukkeessa.

Joillakin ääni on käheänä ilman flunssaakin. Foniatrin pakeille tullaan yleensä jonkin ääneen liittyvän ongelman kanssa. Nykyään kuitenkin vaikkapa äänen käheyttä ei lähdetä korjaamaan, jos ihminen ei itse koe asiaa häiritsevänä.

– Pienellä lapsella ääni voi olla käheänä ihan pelkästään reippaasta äänen käytöstä. Kun äänihuulet resonoivat 1 - 2 miljoonaa kertaa päivässä, turpoavat ne vähän eivätkä pääse kunnolla palautumaan ennen seuraavan päivän resonointeja.

Ääni muuttuu koko elämän ajan

Juha Vintturi kertoo, että jos hänen vastaanotolleen astelee käheä-ääninen lapsi, on usein myös vanhemmalla samanlainen ääni. Sitä ei kuitenkaan ole pystytty tutkimaan, mikä osa äänestä on perittyä ja mikä opittua.

– Ääni on siinä mielessä uniikki asia, että jos tuttu ihminen puhuu, kyllä sen tunnistaa, vaikkei ihmistä näkisikään. Mutta onko se niin uniikki, että sitä voisi vaikka rikostutkinnassa käyttää, sitä en osaa kommentoida.

Yhdysvaltalainen runoilija Henry Longfellow on kirjoittanut: "Ihmisen äly kuvastuu hänen otsastaan ja silmistään, ihmisen sydän on kirjoitettu hänen kasvojensa ilmeisiin, mutta sielu heijastuu ainoastaan äänestä." Foniatri Juha Vintturi kertoo, että ihmisen ääni muuttuu jossain määrin koko elämän ajan.

– Ihmisen kudokset löystyvät iän myötä ja tämä vaikuttaa myös äänihuulten kimmoisuuteen. Murrosiässä tapahtuu isoin muutos, kun pojilla kurkunpään koko kaksinkertaistuu. Silloin ääni madaltuu noin oktaavin verran. Tyttöjen ääni madaltuu äänenmurroksen aikaan noin puoli oktaavia.

Puheääntä voi kehittää

Ihmisen puheäänestä ei voi päätellä paljonkaan hänen lauluäänestään. Tähän on selkeä selitys.

– Puhuminen on asia, jota ihmiset tekevät hyvinkin intuitiivisesti. Puheen tekniikkaa ei meille kukaan juurikaan opeta, toisin kuin laulua. Laulaminen on yleensä sellaista, että sitä harjoittelemalla harjoitellaan. Monesti myös pyritään johonkin kauneusihanteeseen, klassisenmusiikin tai hevirokin, soundiin.

Jos puheääntään haluaa muuttaa, on se mahdollista.

– Se vaatii samaa kuin laulussa, paljon toistoja. Puheäänessä säilyy kuitenkin tunnistettavat piirteet vaikka ääntä treenaisi. Tähän vaikuttavat juuri ne ontelot, jotka resonoivat. Tekniikan harjoitteluun kuuluu kyllä osana juuri näiden onteloiden koon ja muodon säätely, jolloin sointikin muuttuu.

.
.