Pimu-karhu hortoilee panta kaulassa jo viidettä vuotta?

Sosiaalisessa mediassa on herännyt keskustelu Lieksan suunnalla liikkuvan Pimu-karhun koettelemuksista. Muun muassa paikallisen luontokuvaajan kameralle on taltioitunut kuvia karhusta, jonka seurantapannan olisi pitänyt pudota jo vuosia sitten. Kaikilla pannoitetuilla karhuilla pannat eivät kuitenkaan ole pudonnet, koska irroitusmekanismi ei ole toiminut.

Pimukarhu yhdessä uroskarhun kanssa. Kuva: Reima Ovaskainen / Luke

Sosiaalisessa mediassa on herännyt keskustelu Lieksan suunnalla liikkuvan Pimu-karhun koettelemuksista. Paikallisen luontokuvaajan kameralle on taltioitunut kuvia karhusta, jonka seurantapannan olisi pitänyt pudota jo vuosia sitten.

Luonnonvarakesus Luken edeltäjä RKTL pannoitti karhuja takavuosina yhteensä 135 kappaletta. Pannat laitettiiin koska karhujen liikkumisesta ja elinpiiristä haluttiin mahdollisimman tarkkaa tietoa.

Seurantapannat on varustettu mekanismilla, jonka avulla pannat putoaisivat automaattisesti tietyn ajan kuluttua. Kaikilla karhuilla pannat eivät kuitenkaan ole pudonneet, koska irroitusmekanismi ei ole toiminut.

Normaalisti panta toimii 1–2 vuotta, jonka jälkeen sen pitäisi irrota.

– Panta toimi alusta pitäen huonosti, ja siitä on saatu vähän havaintoja näiden vuosien aikana.

Lukeen on Ruusilan mukaan oltu yhteydessä Pimu-karhuun liittyen.

– Lukeen on tänä kesänä oltu asian tiimoilta yhteydessä, järjestimme riistakameravalvonnan ja ravintohoukuttimen pyyntiä varten.

Pimu kävi aiemmin kesällä haaskalla noin viikoittain, mutta epäsäännöllisesti. Muiden, jo sovittujen maastotöiden takia henkilö- ja muut resurssit mahdollistivat pyynnin haaskalla vain yhtenä yönä. Poisto olisi edellyttänyt pitkäaikaisempaa majoittumista alueella.

– Kuvien mukaan panta ei ole haitannut karhua. Metsästyskausi alkaa 20.8., eikä haaskaa enää saa pitää.

Vesa Ruusilan mukaan parisen vuotta sitten pantojen kireys aiheutti ongelmia kahdelle nuorena pannoitetuille uroskarhulle.

– Nämä yksilöt olivat kasvaneet paljon ennustettua nopeammin ja pannat olivat kuristaneet eläimiä. Karhut kaadettiin metsästyksen yhteydessä.

– Mikäli pannan pudotusmekanismi ei toimi, pyrimme poistamaan irtoamattomat pannat aina kun saamme tiedon eläimen olinpaikasta. Toimimattomista pannoista emme saa seurantatietoa, jonka avulla voisimme paikallistaa nämä yksilöt. Viimeksi tänä vuonna Kuhmossa on poistettu karhulta panta, jonka irroitusmekanismi ei ollut toiminut.

– Jos vain saamme tiedon eläimen sijainnista, perustamme alueelle pyyntihaaskan ja nukutamme karhun pannan poistoa varten. Uusista karhupannoituksista on toistaiseksi luovuttu, kertoo Ruusila.