Myanmar pyytää kansainvälistä apua – 200 000 ihmistä kärsii tulvista

Taloja ja viljelysmaita on jäänyt veden alle, samaten kuin teitä ja rautateitä. Myös teleliikenteessä on häiriöitä.

Ulkomaat
Kuva tulvivasta Kalayn-kylästä 1. elokuuta.
Kuva tulvivasta Kalayn-kylästä 1. elokuuta.Ye Aung Thu / AFP / Lehtikuva

Myanmarin hallitus pyytää kansainvälistä apua ruoan, vaatteiden ja suojan takaamiseksi noin 210 000:lle tulvien vuoksi hädässä olevalle ihmiselle. Se on poikkeuksellista maassa, jota sotilasjuntta hallitsi vuoteen 2011. Nykyään maassa on siviilihallitus, joka johtaa peaastustoimia, mutta armeija vastaa niistä paikan päällä.

– Me teemme yhteistyötä ja pyydämme apua kansainväliseltä yhteisöltä. Olemme alkaneet ottaa yhteyttä mahdollisiin lahjoittajajärjestöihin ja maihin, ministeri Ye Htut sanoo.

Viikkoja jatkuneet monsuunisateet ja Komen-hirmumyrsky ovat aiheuttaneet valtavia tulvia Myanmarissa. Neljälle pahimmin tulvasta kärsineelle alueelle julistettiin hätätila perjantaina.

Koirat ovat pelastautuneet talon katolle tulvan valtaamassa Kalayn kylässä Pohjois-Myanmarissa. Kuva on otettu 1. elokuuta.
Koirat ovat pelastautuneet talon katolle tulvan valtaamassa Kalayn kylässä Pohjois-Myanmarissa. Kuva on otettu 1. elokuuta.Sai Zaw / AFP / Lehtikuva

Taloja ja viljelysmaita on jäänyt veden alle, samaten kuin teitä ja rautateitä. Myös teleliikenteessä on häiriöitä. Ainakin 47 ihmistä on kuollut tulvissa, maan hallitus kertoo.

Ministeri Ye Htut arvioi, että maa tarvitsee ulkomaista apua myös ihmisten uudelleen sijoittamiseen ja myöhemmässä vaiheessa asuntojen jälleenrakentamiseen. Myanmar on yksi Itä-Aasian ja Tyynenmeren alueen köyhimmistä maista.

Myanmarin sotilasjuntta kieltäytyi vuonna 2008 vastaanottamasta ulkomaista apua pyörremyrsky Nargisin uhatessa maata. Yli 130 000 ihmistä kuoli ja 800 000 rakennusta tuhoutui.

Lähteet: Reuters, AFP