1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vaivattomuus ja työkiireet houkuttelevat marjamyyjiä someen

Marjoja ja sieniä myydään nyt vauhdilla nettikirpputoreilla. Esimerkiksi Facebookissa mustikoiden litrahinta on 3,5 eurosta 5,6 euroon.

Kuva: Sari Toivonen / Yle

Antoisa mustikka- ja kantarelllikesä näkyy nyt myös sosiaalisessa mediassa. Marja- ja sienimyynti on löytänyt sieltä helpon kanavan.

Netin marjamyynnissä myyjiä houkuttelee vaivattomuus. Facebookin ryhmissä voi tavoittaa tuhansia ihmisiä kerralla.

– Aika helposti on tullut tilauksia. Noin yhdestä kahteen tilausta päivässä. Juuri helpouden takia laitoin ilmoituksen. Ei minulla ole aikaa myydä mustikoita torilla töiden ja muiden kiireiden vuoksi. Näin se toimii, sanoo Jonna Rantala-Bunlap, joka myy mustikoita Turun alueen Facebook-kirpputorilla.

Juuri helpouden takia laitoin ilmoituksen. Ei minulla ole aikaa myydä mustikoita torilla töiden ja muiden kiireiden vuoksi.

Jonna Rantala-Bunlap

– Olen monena vuonna jo myynyt marjoja Facebookin kautta, ja aina niitä menee. Minulla on vanhoja ostajia, jotka aina lähestyvät kun marjakausi alkaa, toteaa puolestaan Satu Palosaari.

– Facebook ja siellä olevat ryhmät ovat olleet yllättävän tehokkaita yhdistämään ostajat ja myyjät. Myynti-ilmoituksen jättäminen on ilmaista ja helppoa. Facebookissa yhteydenpito hoituu myös hyvin, kuvailee Ampor Rosenberg, joka on myynyt marjojen lisäksi myös kanttarelleja.

– Facebookin kautta suoraan itse myymällä marjastajat ja sienestäjä saavat paremman korvauksen työstään kuin myymällä esimerkiksi marjat torikauppiaille. Silti hinta pysyy edullisena kuluttajille. Tämä hyödyttää molempia kaupan osapuolia, jatkaa Rosenberg.

Marjojen hinnoissa reipasta vaihtelua

Turun alueella Facebookissa myydään mustikoita esimerkiksi 3,5 eurosta 5,6 euroon litralta. Monet tosin myyvät mustikkaa kymmenen litran satseissa. Kantterelleja löytyy muun muassa 15 euron kilohintaan.

Marja- ja sienimyynnistä ei tarvitse ilmoittaa veroa, jos myynnistä saatavaa tuloa ei voida pitää palkkana. Ennakkoperintälain mukaan tulo muuttuu palkaksi, jos työntekijä on työ- tai virkasuhteessa.

Osa myy marjoja tilausten perusteella

Osa Facebookissa olevista myyjistä kerää marjoja ja sieniä vasta kun ostajilta tulee kyselyitä. Toiset taas myyvät pois valmiiksi keräämiään marjoja.

– En poimi marjoja koskaan valmiiksi, vaan menen metsään vasta, kun saan tilauksen ja sovin ostajan kanssa päivästä ja ajasta, kertoo Satu Palosaari.

– Pakkasessa on mustikoita riittävästi. Ja metsässä kun viihtyy, niin siinä sivussa pikkurahan tienaaminen on vain plussaa, sanoo yksi Facebook-myyjistä.