"Romantiikkaa on sontaaset haalarit ja herkät ajatukset"

Parisuhdepatologi Raimo Vakkuri varoittaa etenkin pohjalaismiehiä aliarvioimasta itseään, kun kyse on romanttisuudesta. Romantiikkaa ovat pienet teot tavallisessa elämässä. Vakkurin mukaan naisilla on miehiä suurempi romantiikannälkä – ja joiltain miehiltä se puuttuu kokonaan.

ilmiöt
Ristijärven sikalan emäntä Pirkko Keränen ja isäntä Hannu Keränen sikalassaan.
Sanna Kähkönen / Yle

Parisuhdepatologi Raimo Vakkuri on työskennellyt paljon pariskuntien kanssa. Romantiikan ja romanttisten tekojen määritelmää ei hänkään kuitenkaan osaa yksiselitteisesti sanoa.

– Onko se sitten mielenlaatua, empaattisuutta, tunteellisuutta vai halua yrittää tehdä toisesta ihmisestä onnellisempi tai onnellinen. Mielestäni se voisi olla toiselle hyvien tekojen tekemistä ja toisen saamista onnelliseksi, Raimo Vakkuri sanoo.

Miehet aliarvioivat itseään

Äidin puolelta savolainen ja isänsä puolelta eteläpohjalainen, nyt Kurikassa asuva Raimo Vakkuri varoittaa etenkin eteläpohjalaisia miehiä aliarvioimasta itseään romanttisuuden suhteen.

– Me itse aliarvioimme itseämme liian herkästi ja siitä tulee koko Suomelle käsitys, että olemme vähän outoja ja puolijauhoisia. Etelä-Pohjanmaalla sanotaan helposti, että "Moon tälläinen, enkä mä ittelleni mitään mahda", Vakkuri toteaa.

Romattisuuttakin voi kuitenkin opetella.

– Itsellänikin on ollut opettelemista siinä, että kun vaimo on sanonut ruokapöydässä jotain romanttista, olen alkanut puhua ruoasta. On se latistaminen aina onnistunut minulta, Vakkuri naurahtaa.

– Olen opetellut senkin, että teen jotain hyvää niin, että sen tarkoitus ei ole saada heti jotain itselle.

Joiltain miehiltä romantiikannälkä puuttuu kokonaan?

Naiset ja miehet ovat erilaisia romanttisuudessaan. Ainakin yleisesti niin sanotaan. Entä todellisuudessa?

– Olettaisin, että romantiikka on naiselle tärkeämpää. Sitä pitää kehua jopa sellaisesta, jossa ei ole kehuttavaa. Uskoisin, että naisella romantiikan ja romanttisuuden nälkä on isompi kuin miehillä – ja joiltain miehiltä se puuttuu kokonaan, Raimo Vakkuri miettii.

Teeskentelyllä ei sydämenasioissa pitkälle pötki oikeassa elämässä.

Raimo Vakkuri varoittaa miehiä aliarvioimasta itse itseään suhteessa romanttisuuteen ja romanttisiin eleisiin.
Raimo Vakkuri varoittaa miehiä aliarvioimasta itse itseään suhteessa romanttisuuteen ja romanttisiin eleisiin.Antti Kettumäki/Yle

– Auervaaroja ja playboyta on ollut läpi maailman sivu. Ne on teeskennelleet ja saaneet koukkuunsa jos jotain. Mutta, jos parisuhteessa toinen ei jaksa, niin toinen ei voi sanoa, että "sun pitää hankkia itsellesi sitä ja tätä", vaan pitää tehdä yhdessä. Sen, joka jaksaa sanoa toiselle, pitää lähteä mukaan tekemään – ja niin kaivetaan se romantiikka esille.

Eivätkä ne asiat, joita sitten tehdään, ole välttämättä suuria ja kalliita.

– Ne on äärettömän pieniä asioita. Jos lataa vaikka kahvinkeittimen illalla niin, ettei toisen tarvitse kuin napsauttaa se aamulla päälle. Romantiikkaa on sontaaset haalarit ja herkät ajatukset.

Korjattu 4.8.15 Vakkurin lainausta muotoon "...että sen tarkoitus ei ole saada heti jotain itselle."