1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Tutkija: Facebook muuttaa minuutta

Sosiaalinen media on omaksuttu niin syvälle selkärankaan, että aktiivisimmille käyttäjille se on osa identiteettiä. Sulkeutuneet suomalaiset saattavat hyötyvät somesta enemmän kuin muut, arvelee tutkija Sari Östman.

Ylen aamu
Sari Östman.
Miten elämäntapahtumien päivittäminen sosiaaliseen mediaan someen muuttaa meitä? Perjantaina väittelevän digitaalisen kulttuurin tutkija Sari Östmanin johtopäätös on, että me emme vain päivitä elämämme tapahtumia someen, vaan somen päivittäminen mutta myös meitä!

Kaksi syytä, elämänjäsentämisen ja sosiaalisuuden tarve, vastaa digitaalisen kulttuurin tutkija Sari Östman kysymykseen, miksi ihminen päivittää itsestään tietoja nettiin.

Perjantaina Turun yliopistossa väittelevä Östman on tutkinut some-päivittämistä vuodesta 2006.

Östmanin mukaan sosiaalinen media ei ole korvannut perinteistä, paperista päiväkirjaa; nyt sinne vain kirjoitetaan erilaisia, yksityisempiä asioita. Hän kutsuu somessa tapahtuvaa toimintaa elämänjulkaisemiseksi.

Se muuttaa minuutta vaiheittain.

– Kun elämänjulkaiseminen toimintana ja kulttuurina omaksutaan osaksi arkipäivää, ensimmäisessä vaiheesssa testataan, mitä välineellä voi tehdä ja miten siellä ollaan. Kun suhde syvenee, opitaan yhteisön rajat ja laitetaan omia rajoja.

Viimeistä vaihetta Östman kutsuu syväomaksumiseksi, jossa säännöt siirtyvät selkärankaan. Silloin ihminen toimii täysin luontevasti.

– On kehittynyt elämänjulkasijan osaidentiteetti. Se ei väisty, niinkuin vaikkapa äidin identiteetti painuu taka-alalle työssä. Ei enää ajatella joka hetki tietoisesti, että otan nyt kuvan ateriasta ja julkaisen sen, Östman kuvailee.

Somen avulla small talkin yli

Luontevat käyttäjät lisääntyvät, mutta kaikkia some ei kiinnosta vieläkään. Moni myös käyttää sitä muuhun kuin yksityiselämän jäsentämiseen.

– Se voi olla väline viestiä asiantuntijuudesta tai tapahtumista, Östman sanoo.

Hän tyrmää usein kuullun epäilyn siitä, että some korvaisi sosiaalisuuden vaikkapa työpaikalla. Se tuo sulkeutuneeseen kulttuuriin jopa lisää sosiaalisuutta, Östman uskoo.

– Kun Facebookista on jo luettu kuulumiset, voidaan siirtyä suoraan keskustelun seuraavaan vaiheeseen. Selvitään ilman kiusallista tunnustelua.

Lue seuraavaksi