Hyppää sisältöön

Tikkurilan liiketoimet takkuavat Venäjällä

Maaliyhtiö ennakoi liikevaihdon ja liikevoiton jäävän viime vuotta pienemmiksi.

Kuva: Yle

Heikko rupla ja Ukrainan kriisi ovat vaikeuttaneet maaliyhtiö Tikkurilan liiketoimia Venäjällä. Tikkurilan liikevaihto laski vuoden toisella neljänneksellä seitsemän prosenttia viime vuodesta 179,5 miljoonaan euroon. Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli 28,6 miljoonaa euroa, mikä on noin 11 prosenttia vähemmän kuin huhti-kesäkuussa vuonna 2014.

– Läntisen toiminta-alueemme kehitys oli vakaata, kun taas idässä tilanne jatkui vaikeana. Koko konsernin liikevaihto laski heikkojen valuuttojen ja Venäjän alhaisen kysynnän seurauksena, Tikkurilan toimitusjohtaja Erkki Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan Tikkurila ei korottanut tuotteidensa myyntihintoja Venäjällä heikon ostovoiman ja tiukan kilpailun takia.

– Tarkasta kulujenhallinnasta huolimatta SBU Eastin kannattavuus jäi selvästi vertailukautta alhaisemmaksi, kun heikot valuutat nostivat raaka-ainekustannuksiamme, Järvinen selventää.

Tikkurila ennakoi kuluvan vuoden liikevaihdon ja liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä jäävän viime vuoden tasosta.

– Geopoliittiset jännitteet, alhainen öljyn hinta ja heikko rupla tekevät toimintaympäristöstä vaikean vuonna 2015. Venäjällä maalinkysynnän odotetaan laskevan ja alemman hinta- ja laatukategorian tuotteiden suhteellisen markkinaosuuden kasvavan, Erkki Järvinen toteaa.

Vuoden ensimmäisellä puolikkaalla Tikkurilan liikevaihto laski 6,5 prosenttia 312,7 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattua. Samaan aikaan liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä supistui kolme prosenttia 43,9 miljoonaan euroon.

.
.