Mustikan imuripuhdistus jakaa mielipiteitä

Osa kansasta on nyt metsässä. Mustikkakausi on parhaimmillaan ja marjaa riittää. Marjastajien mieltymykset vaihtelevat etenkin sen suhteen, miten mustikka on paras poimia ja miten puhdistaa. Koneellisesta puhdistamisesta joko tykkää tai ei.

ilmiöt
Mustikan perkausta käsin ritilällä.
Mustikan perkausta käsin ritilällä.Elina Niemistö / Yle

TTS Työtehoseuratestasi (siirryt toiseen palveluun), miten nopeasti ja tehokkaasti mustikkasangollisen perkaa koneellisesti. Imuriin liitettävän marjanpuhdistajan tehokkuutta verrattiin käsin perkaamiseen ja todettiin, että koneellinen puhdistaminen säästää runsaasti aikaa. Työtehoseura siis arvioi, että koneellinen puhdistaminen on näppärä marjastajan apulainen.

Kaikki marjastajat eivät väitettä sellaisenaan allekirjoita. Haastattelemamme marjastajat ovat sitä mieltä, että koneellinen puhdistus voi toimia, kunhan marjat ovat kuivia.

– Jos on kosteaa ja sateista, tai on aamukosteutta, niin se liiskaa lehdet ja karikkeet. En koneellista puhdistusta harrasta, mutta olen kokeillut, sanoo Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten vt. toiminnanjohtaja Mari Mäenpää.

Vaatii jälkikäsittelyä

Roskat siis helposti tarttuvat kiinni märkään mustikkaan, mikä hankaloittaa puhdistamista. Myöskään raakileita imuripuhdistus ei pois kypsien marjojen seasta saa. Imuripuhdistus siis vaatii yleensä jonkinlaisen jälkikäsittelyn.

– Tälläkin hetkellä metsässä on kolmenlaista marjaa: on tosi kypsää, sitten on hyviä ja sitten raakoja. Ne kaikki tulevat mukaan, sanoo Mäenpää.

Puhdistuksen monivaiheisuus ei houkuttele kaikkia. Joidenkin mielestä ei maksa vaivaa kasata laitetta ja virittää sitä käyntiin.

– Imuri toimii puolukalle paremmin. Kun harjaantuu perkaamaan mustikat käsin ritilällä, sekin tapahtuu nopeasti, uskoo seinäjokelainen aktiivipoimija Mikko Hakomäki.

Hän myös muistuttaa, että kun poimii paikoista, joissa ei ole esimerkiksi puolukanraakileita, perkaaminenkin onnistuu sen jälkeen nopeammin.

Nopeampaa toimintaa kaipaaville

Marjastuksen koneellistumisessa on kuitenkin ainakin yksi hyvä puoli. Homman nopeutuminen saattaa motivoida uusiakin poimijoita metsiin.

– Käsin perkaamisesta ja poimimisesta on muistikuva lapsuudesta, että se oli hidasta ja pelkästään astian pohjan täyttäminen oli tuskaa. Poimurilla poimimisessa on se ilo, että siinä tapahtuu. Samoin on perkaamisen laita, sanoo nokialainen Ari Niemistö.

Koneellisesta puhdistamisesta innostunut Niemistö pitää imuriin liitettävää puhdistuslaitetta kätevänä.

– Haasteellisinta oli ensin oikean imutehon löytäminen. Sen jälkeen homma toimii hyvin. Eilen perattiin 20 litraa tunnissa. Raakileet menivät läpi, mutta roskat lähtivät hyvin pois. Jos olisi ihan kuivaa marjaa, varmaan lähtisi vieläkin paremmin puhtaaksi, kertoo Niemistö.

Pientä vastustusta aiheutti se, kun poimurilla poimitut rikkoontuneet marjat tarttuivat kiinni ja kastelivat laitteen.

Kaiken kaikkiaan konepuhdistuksen hyvä puoli on sen nopeus ja heikko kohta se, että märkä marja ei puhdistu, osa roskista jää kiinni ja kone hyväksyy myös raakileet. Imurijärjestelmä vaatisi siis selvästi vielä tuotekehittelyä.