Hyppää sisältöön

Pikkulasten julkiset videoblogit yleistyvät: "Jotkut ovat joutuneet jopa vaihtamaan asuinpaikkakuntaa"

Ala-asteikäiset lapset julkaisevat leikeistään ja elämästään kertovia videoita YouTubeen. Omien videoiden tekeminen voi olla opettavaista, mutta lapsi saattaa myös nolata itsensä tahattomasti. Nettipoliisi varoittaa, että suurin riski liittyy juuri kiusatuksi tulemiseen.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Yhä nuoremmat lapset lataavat itsestään videoita kaikkien nähtäville nettiin. Ilmiö on Suomessa vielä kohtalaisen uusi: videobloggaajien ikä alkoi nuorentua pari vuotta sitten.

Youtubesta löytyy tuhansia nuorten suomalaislasten tekemiä videoita, joissa leikitään leluilla tai kerrotaan omasta elämästä.

Esimerkiksi hakusanalla "eka vlogi" löytyy yhteisöpalvelu Youtubesta lähes 10 000 videota.

– Nämä ovat pääosin pienten lasten tekemiä. Niissä kokeillaan, mistä videobloggaamisessa on kyse. He yrittävät tehdä perässä sitä, mitä ovat nähneet suomalaisten Youtube-tähtien tekevän, sanoo mediakasvatuksen suunnittelija Tommi Tossavainen Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista.

Hänestä pikkulasten nettivideot ovat kaksipiippuinen juttu.

– Niissä ei ole useinkaan suunnitelmallisuutta, ja siinä piilee riskejä. Laitetaan mitä mieleen juolahtaa, jolloin kommentit saattavat kohdistua persoonaan.

Nuoren vloggaajan äiti: Lapsi ei ymmärrä, mitä kannattaa näyttää

Pääkaupunkiseudulla asuvan perheen ala-asteikäinen lapsi innostuiYoutube-videoiden tekemisestä saatuaan älypuhelimen. Ensin videoissa kuvattiin leikkejä, mutta sittemmin lapsi on kiinnostunut myös videobloggaamisesta.

He yrittävät tehdä perässä sitä, mitä ovat nähneet suomalaisten Youtube-tähtien tekevän.

Tommi Tossavainen

– Leikit ovat söpöjä, mutta itsensä kuvaamisesta olen huolissani. En ole varma, kannattaako lapsen näyttää itsensä. Olen sanonut lapselle suoraan, miksi hänellä on oltava esimerkiksi vaatteet päällä.

– Lapset ovat niin nuoria, että pelottaa. Eivät he ymmärrä, mitä kannattaa sanoa ja näyttää, äiti pohtii.

Hän on huolissaan siitä, että videoita voi katsella Youtubessakin kuka tahansa, jos katsojia ei ole erikseen rajattu.

– Millä silmällä videoita kukakin sitten katsoo. Lisäksi lapsi voi pahoittaa mielensä kommenteista tai videoista voi tulla kiusaamista.

Sovi pelisäännöt lapsen kanssa

Nettipoliisi Marko Forssin mielestä tärkeintä on, että vanhemmat ovat perillä lapsen some-harrastuksista.

Olen sanonut lapselle suoraan, miksi hänellä on oltava esimerkiksi vaatteet päällä.

Nuoren videobloggaajan äiti

– Kannattaa sopia pelisäännöt siitä, missä menee yksityisyyden rajat ja mitä voi kertoa perheestä. Lapsen harkintakyky ei välttämättä ole riittävä.

Äkkiseltään voisi ajatella, että kotona huolimattomasti kuvattu video voisi paljastaa myös murtovarkaita kiinnostavaa tietoa kodin arvoesineistä ja turvalukkojen puuttumisesta.

Nettipoliisi pitää tällaisia riskejä pieninä.

– En tiedä yhtään tapausta, jossa esimerkiksi lomalle lähtemisen hehkuttaminen netissä olisi johtanut rosvoiluun. Se ei tietysti tarkoita, että niin ei olisi koskaan tapahtunut, mutta todennäköisyys on pieni.

Nolo lauluvideo tai avautuminen kameralle voi laukaista kiusaamisen

Myös nettipoliisi arvioi, että lasten ja nuorten julkaisemissa videoissa suurin riski liittyy juuri kiusatuksi tulemiseen.

Lapsen harkintakyky ei välttämättä ole riittävä.

Marko Forss

– Enemmän on tällaisia tapauksia kuin sellaisia, että lapsi olisi paljastunut yksityisiä tietoja, jotka olisivat aiheuttaneet ongelmia, Marko Forss sanoo.

Myös mediakasvatuksen suunnittelija Tommi Tossavainen korostaa, että tahattoman hauskat videot tai nolot voivat kääntyä lasta vastaan. Varoittavia esimerkkejä löytyy.

– On tehty lauluvideoita tai kerrottu henkilökohtaisia asioita, jotka leimaavat lapsen. Jotkut ovat joutuneet jopa vaihtamaan asuinpaikkakuntaa epäonnistuneiden nettiinmenojen takia. Vanhemman kannattaa olla realisti eikä antaa lapselle idolsmaista kuvaa. Jos tahattomasti hauskan videon panee Youtubeen, siitä voi tulla viraali-ilmiö, ja sen jälkeen videota on mahdotonta poistaa netistä, mediakasvatuksen suunnittelija Tommi Tossavainen sanoo.

– Joitakin nuorten tekemiä videoita on myös retosteltu viihdemediassa, että katsokaa, miten noloa. Se ei ole hyvä asia. Videoita on myös helppo kritisoida verkossa nimettömästi, Tossavainen sanoo.

"Jos sanoo kaikkeen ei, onko itse jo tippunut ajasta?"

Esimerkiksi Youtubessa on 13 vuoden ikäraja, mutta tätäkin nuoremmat lapset lataavat videoitaan palveluun. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuvan perheen lapsen ikä ei riittäisi palvelun käyttämiseen.

Jos tahattomasti hauskan videon panee Youtubeen, siitä voi tulla viraali-ilmiö, ja sen jälkeen videota on mahdotonta poistaa netistä.

Tommi Tossavainen

– Ikärajoja voisi kyllä noudattaa. 13-vuotiaalla on enemmän arvostelukykyä kuin sitä nuoremmilla, äiti myöntää.

Hän pitää tärkeimpänä sitä, että ilman vanhempien lupaa pienet lapset eivät lataa videoitaan nettiin.

Nuoren videobloggaajan äiti huomauttaa, että aikuisen on vaikea suhtautua diginatiivin lapsen nettikäyttäytymiseen, koska se on niin erilaista kuin omassa nuoruudessa.

– Jos sanoo kaikkeen ei, onko itse jo tippunut ajasta? Itsekin käytän Facebookia ja laitan sinne omia kuviani. Mietityttää myös, miten lapseen vaikuttaa ilmiö, mikä tulee videoiden ja kuvien mukana. Siis tykkäysten hakeminen ja suosio. Mietin, onko se vääränlaista huomionhakemista.

– Voi myös olla, että ehkä se pitää vain hyväksyä osana tätä aikaa.

.
.