Tutkija: Rasistiset mielipiteet saavat vahvistusta rikosepäilyistä

Yksittäistapauksia on tapana yleistää mutta yleistäminen on perusteetonta, sanoo professori Vesa Puuronen. Esimerkiksi Oulussa on ollut viikon aikana aseellinen yhteenotto, jossa oli osallisina maahanmuuttajataustaisia, ja kaksi epäiltyä raiskausyritystä, joissa tekijöiksi epäillään tummaihoisia.

Kotimaa
Tummaihoinen mies pelaa Kimble-peliä vastaaottokeskuksessa.
Yle

Oulussa hiljattain sattuneet yksittäiset väkivaltaisuudet ja raiskausepäilyt kiristävät tunnelmaa ja lisäävät maahanmuuttovastaista mielialaa ihmisten keskuudessa. Näin uskoo rasismia tutkiva Oulun yliopiston sosiologian professori Vesa Puuronen.

Puuronen sanoo, että rasismiin taipuvaisten on tapana yleistää voimakkaasti yksittäistapauksia. Hän arvelee, että joku voi saada todistusaineistoa mielipiteelle, jonka mukaan maahanmuuttajat muodostavat uhan suomalaisen yhteiskunnan turvallisuudelle ja sisäiselle vakaudelle.

– Ihmiset, jotka uskovat, että näin on, saavat vahvistusta uskollensa. Ja tietysti yksittäistapausten yleistäminen on perusteetonta, mutta näin he kuitenkin toimivat, Puuronen sanoo.

Vuosien työn tulokset näkyvät nyt

Vesa Puuronen näkee, että Suomessa kansallishenkistä liikettä on nostatettu viimeisten viidentoista vuoden ajan.

– Tällainen järjestö on esimerkiksi Suomen Sisu, jonka puheenjohtaja on oululainen kansanedustaja Olli Immonen.

– Kun tällaista työtä tekee tarpeeksi pitkään, hedelmät näkyvät nyt. Olen huolissani, sillä esimerkiksi Immosen blogissaan esittämät ajatukset ovat aikaisemmin historiassa johtaneet suuriin onnettomuuksiin, Puuronen toteaa.

Meillä kaikilla on tästä kehityksestä vastuu.

Vesa Puuronen

Tietoa pitää hankkia

Puurosen mukaan on tärkeää, että yksittäiset ihmiset hankkivat tietoa asioista ja ideologioista, jotka ovat nousseet viime aikoina esille.

– Täytyy pystyä kriittisesti arvioimaan ideologisia kantoja, joita eri ryhmät ja ihmiset esittävät.

– Yhteiskunnan tasolla vastuu ei ole pelkästään niin sanotulla ylätasolla, esimerkiksi puoluejohdolla. Rasistisia mielipiteitä esittävät ihmiset ovat kasvaneet jonkinlaisessa sosiaalisessa ympäristössä, ovat käyneet suomalaista koulua, ovat eläneet media- ja tietoympäristössä, jonka suomalainen yhteiskunta tarjoaa. Näin ollen meillä kaikilla on tästä kehityksestä vastuu, Puuronen sanoo.

Korjattu alaotsikkoa 17.35: Täsmennetty, että mainitussa kahdessa tapauksessa kyse on ollut epäillyistä raiskausyrityksistä, ei raiskauksista, kuten alkuperäisestä muotoilusta saattoi ymmärtää.