1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poikkiviivat ja päätekoukut tulevat – koululaiset siirtyvät tekstaukseen ensi vuonna

Seitsemän ei ole enää 7 ja myös z sekä q saavat poikkiviivat, kun kouluissa siirrytään kirjoittamaan uudella tekstauksella. Koululaiset kirjoittavat vuoden päästä käsin vain yksillä kirjaimilla, tekstauskirjaimilla.

Suomalais-ruotsalaiset mallikirjaimet. Kuva: Opetushallitus / Jarno Lukkarila / Typolar

Suurin uudistus kirjaimiston uudistamisen yhteydessä liittyy juuri poikkiviivoihin. Viiva ilmestyy numeroon 7, jotta sitä ei sekoittaisi ykköseen. Samasta syystä myös pieni l-kirjain saa päätekoukun. Kirjaimista poikkiviivan saavat z ja q.    

Uudet merkit on tarkoitus ottaa käyttöön 1.8.2016 uusien opetussuunnitelmien käyttöönoton yhteydessä. Uusia kirjaimia kokeiltiin jo tänä keväänä parissakymmenessä koulussa. Tekstauskirjaimet suunnitellut kirjainmuotoilija ja typografi Jarno Lukkarila teki viimeiset silaukset testikouluista saatujen palautteiden perusteella.

Kuva: Jarno Lukkarila / Typolar

Uusi tyyli on todellakin uusi, eikä nykyisin käytössä olevia käsialatyyliä ja tekstausta ole pelkästään sulatettu yhteen.

– Aikaisemmin tekstaus oli ihan pystysuoraa ja siinä oli piirteitä painokirjaimien puolelta. Nyt on tuotu enemmän kursiivityylin piirteitä, sanoo suunnittelija Jarno Lukkarila.

Oikealla kallistuvassa kirjoittamisessa on historiallisia piirteitä. Käsin kirjoitettaessa teksti pysyy tällä tavoin myös siistimpänä. Se on erityisesti opettajien mieleen. 

Kuva: Jarno Lukkarila / Typolar

Uudessa opetussuunnitelmassa käsin kirjoittamisen taitoa pidetään edelleen tärkeänä. Käsin kirjoittaminen on vaikeaa varsinkin, jos käsin kirjoittaa harvoin. 

– Tämä uudistus ei ole tarkoitettukaan heille, jotka jo osaavat kirjoittaa. Kaikki voivat jatkaa kirjoittamista sillä tyylillä, jonka ovat oppineet, Lukkarila toteaa.

Kuva: Jarno Lukkarila / Typolar

Vaikka uusi kirjoittamistapa on tekstausta, saattavat nopeilla kirjoittajilla kirjaimet kasvaa kiinni toisiinsa. Jokaiselle kehittyy oma käsialansa. Opetushallituksen mukaan se on luonnollista, eikä siitä ole haittaa.

– Tämä antaa tilaa omalle tyylille. Jokaisen käsi tuo oman lisämausteensa, kirjainmuotoilija ja typografi Jarno Lukkarila sanoo.

Jos yllätyksiä ei tule, niin muuta tyyliä kuin tekstaamista ei enää ensi vuoden syksystä alkaen Suomen kouluissa opeteta.