Elokuussa kuullaan paikallisten näkökulmia Tenojoen kalastukseen

Maa- ja metsätalousministeriön hallinto- ja suunnitteluosaston osastopäällikkö Pentti Lähteenojan mukaan Norjalla ja Suomella on sama ykkösprioriteetti Tenojoen kalastukssäädöksiin liittyen: sopimukseen pääseminen. Lähteenoja kertoo, että työ neuvottelutuloksen saamiseksi on käynnissä koko ajan ja että seuraava kokous on elokuun 16. päivä. Kokouksessa kuullaan paikallisten asianomaisten näkökulmia Tenon kalastukseen.

Sápmi
Lohimeiehet soutavat Tenojoella
Jyri Tynkkynen / Yle

Maa- ja metsätalousministeriön hallinto- ja suunnitteluosaston osastopäällikkö Pentti Lähteenoja sanoo, että Norjalla ja Suomella on sama ykkösprioriteetti. Sopimukseen pääseminen.

– Ministeri Sundtoft kirjeessään kirjoittaa, että jos ei tämän vuoden aikana päästä sopimukseen Suomen ja Norjan välillä Tenonjoen uudesta kalastussopimuksesta, niin Norja valmistautuu irtisanomaan vanhan voimassa olevan sopimuksen niin, että vuonna 2017 ei olisi sopimusta lainkaan, se on Norjan kakkosprioriteetti. Suomen kakkosprioriteetti on, että jos sopimusta ei synny, niin jatkaisimme vanhalla sopimuksella, koska suomen näkökulmasta ja myöskin kansainvälinen sopimus on osoittanut että, kun kaksi tai useampaa maata hyödyntää samaa kalakantaa, niin yleensä on kestävämpi ratkaisu että on joku sopimus olemassa maiden välillä kuin, että olisi kokonaan sopimukseton tilanne, sanoo Lähteenoja

Ossodathoavda Pentti Lähteenoja jođiha sápmelaččaid oassálastinrievtti nannema várás ásahuvvon baargojoavkku.
Jouni Aikio / Yle

Seuraava kokous on 16. elokuuta

Pentti Lähteenoja kertoo, että työ neuvottelutuloksen saamiseksi on käynnissä koko ajan.

– Suomi on omalta osaltaan ilman muuta valmis ja työskentelee sen eteen että löytäisimme neuvottelutuloksen. Se on meidän vastauksemme ja norjalaisten kanssahan on jo sovittu seuraavat neuvottelut elokuun aikana eli työ on käynnissä koko ajan, sanoo Lähteenoja.

Seuraava kokous on elokuun 16. päivä. Kokouksessa kuullaan paikallisten asianomaisten näkökulmia.

– Seuraava kokous on itse asiassa 16. päivä elokuuta, eli kahden viikon päästä sunnuntaina Utsjoella. Juuri varmistui, että ministerin erityisavustaja Jukka-Pekka Kataja ja myöskin ministeriön virkamiehiä on silloin tulossa Utsjoelle ja tarkoituksena on keskustella ja kuulla paitsi Suomen valtuuskunnan niin muidenkin paikallisten asianosaisten näkökulmia Tenonjoen kalastukseen ennen kuin sitten neuvottelemme norjalaisten kanssa, sanoo Pentti Lähteenoja.

90% matkailijoille myönnettävistä luvista myydään Suomen puolella

Lähteenoja kertoo, että tuntuvia rajoituksia Tenon kalastukseen on tulossa.

- Kyllä varmasti tuntuvia rajoituksia meillä kuitenkin on edessä, sanoo Lähteenoja.

Lähteenojan mukaan suurin ero Suomen ja Norjan välillä Tenon-rajan kalastuksessa on kalastusmatkailu.

- No kyllä pohjimmiltaan on ehkä kysymys kalastuskulttuurin eroista. Norjan puolella painotetaan paikallisten kalastusoikeuden omistajien ja muiden paikallisten kalastusta ja taas Suomen puolella on jo pidemmän aikaa panostettu kalastusmatkailuun. Matkailijoille myönnettävistä luvistahan 90% myydään Suomen puolella, eli siinä on aika iso ero maiden välillä ja tästä erosta johtuen Norjan puolella ollaan huomattavasti varovaisempia tämän kalastusmatkailun kehittämisen suhteen kuin Suomen puolella. Kyllä siinä on isoin ero Suomen ja Norjan välillä Tenon rajan kalastuksessa, sanoo maa- ja metsätalousministeriön hallinto- ja suunnitteluosaston osastopäällikkö Pentti Lähteenoja.