Valkoinen hirvi patsastelee ylväänä rypsipellon laidalla – video

Mynämäkeläiset ovat saaneet kesävieraan, jonka voi nähdä auringonlaskun aikaan rypsipellossa. Jos haluaa kuvan, pitää olla nopea, sillä valkoinen hirvi hypähtää liukkaasti metsän siimekseen.

luonto
Valkoinen hirvi pellon laidalla
Valkoinen hirvi pellon laidalla
Toimittaja Minna Rosvall haastattelee Ville Kalluista.

Valkoinen hirvi on luonnonoikku, jonka näkeminen on pysäyttävä kokemus. Mynämäellä Tarvaisten kylässä hirven on voinut nähdä rypsipellossa iltaisin. Eläin hohtaa valkoisena ja katselee tyynesti ohi ajavia autoja. Kaikki eivät edes välttämättä huomaa katsoa pellonlaidalle, mutta luontoharrastaja ja maatalousyrittäjä Ville Kalluinen osaa. Hän on jo odottanut tuttua kaveriaan.

– Nyt tämä on kolmas kesä, kun pääsen katselemaan sitä. Viimeksi se oli noin kymmenen kilometrin päässä tästä Tarvaisten kylästä. Viime kesänä sillä oli kaveri ja nähtiin parhaimmillaan kaksi valkoista hirveä pellolla, kertoo Kalluinen.

Viime kesänä sillä oli kaveri ja nähtiin parhaimmillaan kaksi valkoista hirveä pellolla.

Ville Kalluinen

Hirveä on vaikea kuvata, sillä se aistii välittömästi lähestyvän henkilön. Ohi ajaviin autoihin se ei reagoi, mutta kiinni läiskähtävät ovet ja tienvartta astelevat ihmiset saavat sen piiloutumaan metsään.

– Sille alkaa tulla iän tuomaa kokemusta. Hirvien aistit ovat hyvät. Todennäköisesti se katsoi juuri tähän suuntaan. Se menee vauhdilla ja ei paljon pysähtele, kertoo Kalluinen.

Vasasta on kasvanut sarvipäinen sonni, mutta se näyttäytyy yhä Kalluiselle.

– On sillä kyllä komeat sarvet. Arvioisin, että olivat noin viisitappiset viime kesänä. Nyt taitavat olla jo kahdeksantappiset, pohtii Kalluinen.

Valkoisen hirven kaataminen jakaa mielipiteitä

Kalluinen harrastaa myös metsästämistä, mutta suhtautuu neutraalisti valkoiseen hirveen. Hän kertoo, etteivät he lähde juoksemaan erikoisuuden perässä.

– Jos se nyt sattuu vastaan, sen saa ampua. Emme erityisesti järjestä mitään valkoisen hirven jahteja.

Havaintoja valkoisesta hirvestä on saatu Varsinais-Suomessa myös Laitilasta, Pöytyältä ja Salon seudulta. Kalluinen arvioi, että Mynämäen hirvelle voi tulla myös jälkeläisiä.

– Veikkaan, että tämä sonni on tehtävänsä tehnyt. Mikäli meidän havaintomme pitävät paikkansa, valkoinen ominaisuus on periytyvä. Uskon, että jatkossakin tullaan valkoisia hirviä näkemään, kertoo Kalluinen.