Rauhoitettujen lintujen joukkotuho: Kuka tappoi satapäisen lokkiyhdyskunnan?

Sysmän Joutsjärveltä on löytynyt kymmenittäin kuolleita naurulokkeja ja lokkien jäänteitä. Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys epäilee lokkien tulleen ammutuiksi.

ilmiöt
Kuolleita lokkeja saaressa.
Marjo Kuisma

Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys pyytää yleisöltä apua Sysmän Joutsjärven salaperäisen lokkituhon selvittämiseksi.

Joutsjärven Kalliosaaren vahva naurulokkiyhdyskunta on hävinnyt kesän aikana lähes kokonaan.

Tavallisesti saaressa pesii yli sata lokkiparia, mutta viime kuun lopulla yhdistys sai saarella käyneeltä veneilijältä ilmoituksen laajamittaisesta tuhosta.

Veneilijä löysi Kalliosaarelta kymmenittäin kuolleita lokkeja ja lokkien jäänteitä. Valtaosa kuolleista lokeista oli aikuisia, mutta myös pieniä lokkien poikasia oli tapettu.

Kuolleiden lintujen tarkkaa lukumäärää ei pystytä arvioimaan, koska muun muassa varikset ovat syöneet ja kuljettaneet lokkeja pois.

Osa lokeista oli kasattu paikalla käyneen lintuharrastajan mukaan saaren ainoan puun alle.

Lintuharrastajien mukaan minkki ei voi tappaa aikuisia lokkeja.

Kuollut lokki saaressa.
Marjo Kuisma

Tutkintapyyntö poliisille?

– Ihmisen toiminta on käytännössä ainoa selitys. Luultavasti lokkeja on käyty ampumassa, epäilee biologi Esa Lammi Päijät-Hämeen lintutieteellisestä yhdistyksestä.

Linnut ovat voineet kuolla myös myrkkyyn.

Harkinnassa onkin tutkintapyynnön jättäminen poliisille.

Kuolleista lokeista oli tarkoitus ottaa näytteitä, joilla Elintarviketurvallisuusvirasto Evira olisi tutkinut lintujen kuolinsyyn. Näytteitä ei voitu kuitenkaan ottaa, koska lintujen kuolemasta oli kulunut aikaa liian paljon.

Naurulokki on rahoitettu lintu ja Suomessa se kuuluu uhanalaisluokituksessa vaarantuneiden lajien joukkoon.

Saari, josta kuolleet lokit löytyivät.
Marjo Kuisma