1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

"Middle-aged men in lycra" – keski-ikäisten miesten pyöräilyvillitys leviää Suomeen

Pyöräilystä on tämän vuosituhannen aikana tullut miesten uusi keski-iän villitys. Keski-ikäisten miesten pyöräilijäjoukko kasvaa jatkuvasti ja maailmalla ilmiöllä on jo nimikin, MAMIL. Trendi on jo havaittavissa myös Suomessa.

ilmiöt
MAMIL- middle aged man in lycra
Keski-ikäisten miesten pyöräilyharrastuksesta on maailmalla tullut jo ilmiö.Kalle Pallonen / Yle

Mikkeliläinen Hannu Mahlberg koki oman pyöräilyherätyksensä jo viisitoista vuotta sitten, juuri keski-iän kynnyksellä. Nykyään ajokilometrejä kertyy vuosittain lähes 8000.

– Tunteja pyörän selässä tulee vielä enemmän, sillä ajan aika paljon myös maastossa, laskee Hannu Mahlberg.

Uutta kalustoa on kertynyt sitä mukaa. Tontilta löytyy jo kymmenkunta pyörää.

– Pyöriä tulee puolentoista vuoden välein. Viime vuonna myin kaksi pyörää ja ostin kaksi pyörää. Oikeastaan noita pyöriä on yhdeksän ja puoli, koska yksi on yksipyöräinen.

Eikä näköpiirissä ole, että kokoelma olisi jo valmis.

Kun on omaa vapaa-aikaa, niin sille täytyy keksiä jotain käyttöä.

Hannu Mahlberg

– Jos saisi geometrialtaan yhtä hyvän maantiepyörän kuin tuo nykyinen, niin kyllähän siinä voisi sähkövaihteet olla ja pari kiloa painosta pois, puntaroi Mahlberg.

Hannu Mahlberg laskee, että tällä vuosituhannella hän on käyttänyt, kalusto ja matkat mukaan lukien, pyöräilyharrastukseensa n. 30 000 euroa.

– Pyöriähän saa jo satasella. Viidellä sadalla saa jo hyvän ja tonnilla aina vaan paremman. Loppu on sitten keventämistä.

Middle-aged men in lycra

Brittein saarilla keski-ikäisten miesten kasvavalle pyöräilyvimmalle on tällä vuosikymmenellä keksitty nimike MAMIL - middle-aged men in lycra. Etenkin Euroopassa pyöräillessä ikätovereita rullailee tiuhaan.

– Tietenkin vapaa-aikaa vanhemmilla on enempi kun lapset on lentänyt pesästä. Sehän se varmaan oli mullakin. Kun on omaa vapaa-aikaa, niin sille täytyy keksiä jotain käyttöä.

Passo Stelvio on nyt ykkösenä mielessä

Hannu Mahlberg

Ja taudinkuvaan kuuluu, että kun kotiseutu on rullattu tutuksi, lähdetään valloittamatonta asfalttia etsimään kauempaa, kuten Italian Alpeilta.

– Passo Stelvio on nyt ykkösenä mielessä, että siellä on elokuun lopussa tällainen bike day, eli siellä on moottoriajoneuvoliikenne kielletty kokonaan yhden päivän ajan, ja se on pyhitetty pyöräilijöille yhden päivän ajan. Tänä vuonna en ole menossa mutta ehkä joku vuosi.

– Täällä Mikkelin seudulla asfaltit on aika huonoja joka puolella. Tässä on kyllä hyviä 30-60:en kilometrin asfalttilenkkejä ja aika tutuiksi ne ovat tulleet.

Prätkällä tai moottoripyörällä ei saa koskaan ajaa täysillä

Hannu Mahlberg

Perinteisesti keski-ikää on nujerrettu moottoripyörän selässä tai urheiluauton ratissa mutta nyt siis myös pyörän satulassa.

– Tässä on liikkumisen vapaus ja saa joskus ajaa täysilä. Prätkällä tai moottoripyörällä ei saa koskaan ajaa täysillä, naurahtaa Hannu Mahlberg.

Keski-ikäisten miesten ostovoima havaittu

Suomen Pyöräilyunionin toiminnanjohtaja Markku Nieminen vahvistaa MAMIL-havainnon.

– Olen kyllä havainnut, että kuluneen viiden vuoden aikana maantiepyöriä on tien päällä aikaisempaa enemmän.

– Se mistä meillä on faktaakin, niin 30–50-vuotiaiden lisenssiajajien määrä on myös selkeästi lisääntynyt, kertoo Suomen Pyöräilyunionin toiminnanjohtaja Markku Nieminen.

Heillä on ostovoimaa ja myynti on painottunut enemmän kalliimpiin pyöriin

Jukka Toivari

Keski-ikäisten miesten ostovoima on havaittu myös pyörien myynnissä ja maahantuonnissa. Maantiepyörien myynti on lisääntynyt, etenkin laadukkaampien maantiepyörien myynti.

– Täytyy sanoa, että se on näkynyt jo muutaman vuoden.

– Meillä on konsernissa myös pyöräliike ja he ovat panostaneet juuri tähän asiakasryhmään. Heillä on ostovoimaa ja myynti on painottunut enemmän kalliimpiin pyöriin, eikä enää siihen "hinnat alkaen"-tuoteryhmään, kertoo tuotepäällikkö Jukka Toivari muun muassa Bianchia ja Crescentiä maahantuovasta Cycleurope Finland Oy:stä.

Pyörien lisäksi myös oheistuotteet tekevät kauppansa.

– Tämä, mitä Suomessa ennen vähän ujosteltiin, eli hifistely vaatteilla ja tekniikalla on myös lisääntynyt.

– Sellaistakin olen havainnut, että tien päällä morjestetaan vastaan tulevaa pyöräilijää. Vähän niin kuin moottoripyöräilijät. Se on aika hauskaa, toteaa Suomen pyöräilyunionin toiminnanjohtaja Markku Nieminen.

Mikä on MAMIL-pyöräilijän paikka liikenteessä? – Käytä järkeä ja värikkäitä asuja

Lue seuraavaksi