1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Näyteikkunan läpi rysähtänyt auto sulki nappikaupan kuukausiksi

Suojellun rakennuksen korjaaminen on usein käsityötä. Lahdessa 1930-luvulta saakka toiminut perinteikäs nappikauppa meni yllättäen remonttiin, kun auto rysäytti keväällä ikkunasta myymälätiloihin sisään. Osaavia remontintekijöitä jouduttiin hakemaan netin ja viidakkorummun avulla.

Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Neppinappi-myymälän remontin alkamista on seurattu Lahdessa tiiviisti.

– Joka päivä joku soittaa ja kyselee, koska myymälä avataan. Kun nappikauppa on sijainnut tällä paikalla vuodesta 1939, niin kyllähän siinä ajassa tietty vakiasiakaskunta on ennättänyt muodostua, yrittäjä Helena Kaitila toteaa.

Keväiset kauhun hetket pysyvät yrittäjän mielessä, vaikka ihmisuhreilta onneksi säästyttiin.

– Olen vahva ihminen ja päässyt siitä yli, mutta kyllä se oli shokki. En usko, että unohdan sitä päivää koskaan, hän kertoo.

Auto rysähti kolarin seurauksena suoraan nappikauppaan sisälle. Onnettomuus sattui keväällä. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Osaavia remontoijia harvassa

Myymälän vaurioituneet ikkuna- ja seinäpinnat suojattiin ja peitettiin heti huhtikuussa, mutta vasta heinäkuussa päästiin Helena Kaitilan mukaan remontin kanssa kunnolla eteenpäin, kun vakuutusyhtiö sai omat paperityönsä tehtyä.

Remonttia on pitkittänyt myös taloon sopivien laattojen ja ikkunanpokien etsiminen. Rakennus, jossa neppareita, nappeja ja muuta käsityötavaraa myyvä liike sijaitsee, on suojelukohde ja remontti pitää tehdä huolella.

Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Gösta Juslénin suunnittelema talo on valmistunut kaupunginmuseon tutkija Riitta Niskasen mukaan juuri ennen talvisotaa keskelle puukaupunkia.

– Se rajaa valtakunnallisesti arvokasta, kulttuurihistoriallista aluetta. Rakennuksessa on käytetty mm. terastirappausta ja todella arvokkaita materiaaleja, mm. kuparia ja lysterilaattoja.

Sisätilojen remonttiin löydettiin tekijät kotikaupungista, tammisten ikkunanpuitteiden tekijää jouduttiin hakemaan pitempään. Osaava puuseppä löytyi lopulta Hattulasta.

– Tekijöitä on vähän, kun työ pitää tehdä kokonaan käsityötä. Vastaavia ei tehtaasta saa. Mutta netti on hyvä apu ja yleensä joku osaa kertoa, kuka on hyvä, Kaitila toteaa.

Jos remontti etenee toivotusti, neppejä ja nappeja pääsee Lahdessa ostamaan erikoiskaupasta jälleen viimeistään syyskuussa.